Porošenko odmítá požadavek MMF na vznik protikorupčního soudu

zprávy

Petro Porošenko, prezident Ukrajiny, varoval, že mezinárodní poskytovatelé úvěrů nemohou diktovat zákony Ukrajiny, to je v rozporu s požadavky na Kyjev, aby vytvořil nezávislý protikorupční soud.

Porošenko odmítá požadavek MMF na vznik protikorupčního soudu
Petro Porošenko, ukrajinský prezident
7. března 2018 - 03:20

Západní podporovatelé a ukrajinská občanská společnost považují vytvoření soudu - a zajištění toho, aby jeho soudci byli nezávislí - jako zásadní pro boj s endemickým štěpem a likvidaci ukrajinské kleptokratické minulosti, čtyři roky poté, co protesty svrhly bývalého prezidenta Viktora Janukovyče.

Vytvoření protikorupčního soudu  je také viděno jako test schopnosti Petra  Porošenka pokračovat v náročnějších reformách, jelikož parlamentní a prezidentské volby budou v příštím roce.

V rozhovoru pro Financial Times pan Porošenko důrazně obhajoval svůj reformní postup.

Varoval však, že požadavky Mezinárodního měnového fondu a Benátské komise, poradního orgánu pro ústavní zákony, aby zahraniční dárci měli významné slovo ohledně kandidátů na soudce protikorupčního soudu, tak by porušily suverenitu Ukrajiny.

"Pokud si někdo dokáže představit, že zahraniční dárci budou tvořit ukrajinské soudy, tak je to proti ústavě," řekl Porošenko.

Ukrajinský  parlament schválil svůj vlastní, odlišný návrh zákona o boji proti korupci v prvním čtení. Parlament by mohl diskutovat o změnách zákona.

"Jsem naprosto šťastný, pokud všichni naši partneři mohou. . . změnit argumenty a najít určitý kompromis, " řekl Porošenko.

Prezident řekl, že je připraven podepsat změněný návrh zákona, pokud bude v souladu s ústavou Ukrajiny.

"Nenávidím myšlenku, že po schválení zákona, by mohl hned příští  den někdo jít k ústavnímu soudu a pozastavit nebo zastavit tento zákon," vysvětlil Porošenko,  "to by byla katastrofa."

"Tento soud je potřebný k tomu, aby přinášel spravedlnost a odpovědnost vysokým úředníkům, kteří zpronevěřují miliony a miliardy ze státních prostředků," uvedla Daryna Kalenyuk, výkonná ředitelka protikorupčního akčního centra v Kyjevě.


Soudní spory a neschopnost Ukrajiny učinit další nárůst cen silně dotovaných domácností u plynu a benzinu zpozdily další tranši MMF ve výši 1,9 miliardy dolarů.

Ukrajina zatím obdržela, podle čtyřletého programu podpory jen polovinu z plánovaných celkových 17,5 miliardy dolarů.

Chování Petra  Porošenka a většiny politiků hlavního proudu způsobí, že budoucí volby budou velmi nepředvídatelné a Ukrajina by byla obzvláště zranitelná k populistickému vývoji, což by mohlo torpédovat další reformy.

Ukrajinský prezident rovněž poukázal na generální změny vojenských a bezpečnostních složek, na vytvoření nezávislé protikorupční vyšetřovací agentury a online systému zadávání veřejných zakázek, který ušetřil miliardy dolarů.

"Udělali jsme reformu ne pro MMF, ale pro ukrajinský lid a budoucnost mého státu," řekl Porošenko, "jsem hrdý, že MMF potvrdila, že jsme udělali více reforem během tří let mého prezidentství než v předchozích 25 letech,“ chlubil se Porošenko.

Na Ukrajině připustili předčasné ukončení spolupráce s MMF!

Uznal však, že mnoho Ukrajinců, kteří čelí vyšším cenám v důsledku devalvace národní měny a předcházejícím zvyšování cen plynu, které požadoval MMF, nepocítili účinky reforem.

"Pokud lidé chtějí populisty, pokud chtějí mít ekonomiku venezuelského stylu, neměli by pro mě hlasovat," řekl Porošenko, „vláda má povinnost jednat zodpovědně,“ dodal Porošenko.

(rp,prvnizpravy.cz,ft,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif