Americký důstojník: Donald Trump je „Putinův ministr zahraničí“

zprávy

Demokratický aktivista a bývalý důstojník Jason Kander přidal svou podporu k obžalobě prezidenta Donalda Trumpa s tím, že prezident byl kompromitován ruskou podporou a nyní aktivně plní cíle ruské zahraniční politiky.

Americký důstojník: Donald Trump je „Putinův ministr zahraničí“
Donald Trump a Vladimir Putin
8. října 2019 - 03:20

Jason Kander, bývalý tajemník pro Missouri, člen Missouri House of Representatives založil organizaci proti voličům organizace Nechte volit Ameriku V neděli  uvedl, že Trumpovo sladění s ruskou politikou je „dostačujícím důvodem k obvinění“.

Bývalý armádní zpravodajský důstojník na Twitteru napsal, že Trump „nemá žádné silné povědomí o zahraniční politice, hlavně když podporuje ruskou agendu nebo brání ruského prezidenta Vladimíra Putina.“

Kander tvrdil, že v Sýrii i na Ukrajině „Trump v zásadě změnil stranu, při které jsme stáli ve válce. Přesunul nás na ruskou stranu. Proti americkým zájmům, pořád dokola dělá to nejlepší pro Rusko.“

Spojené státy prováděly v Sýrii od vypuknutí občanské války relativně složitou a plynulou strategii. Washington zpočátku podporoval a vyzbrojoval odpůrce prezidenta Bašára Asada a později se soustředil na boj proti ISIS.

Rusko během celého konfliktu podporovalo Asadovy síly a Kreml kritizoval zapojení USA do této země. Jak válka táhla do Trumpova funkčního období, USA upustily od svého cíle sesadit Asada, i když pokračovaly v boji proti vládním silám.

Trump chce, aby se americké síly zcela stáhly ze země, a to i přes varování, že by tam američtí spojenci zůstali téměř bezbranní proti možným syrským, ruským a tureckým útokům.

Na Ukrajině mezitím USA stále podporují Kyjev proti ruským separatistickým silám, které okupují východní region Donbas. Washington vyslal do země vojenskou pomoc a výcvikové mise, aby pomohl posílit ukrajinské síly proti ruské hrozbě.

Přestože Trump skandálně zpozdil pomoc Ukrajině, USA stále podporují Kyjev v jeho boji proti Rusku. Současný rozruch by však mohl poškodit vazby mezi  Ukrajinou a USA, zejména pokud je podpora země zpolitizována.


Kander tvrdil, že prezident „je zjevně kompromitován“. Dodal: „Proč jednáme jako by na světě byla nějaká šance  a přitom není?!"

„Nezáleží ani na tom, zda jsou v jeho firmách ruské peníze, nebo zda existuje záznam ze záchoda,“ řekl Kander s odkazem na neprokázané bezohledné zprávy o prezidentově návštěvě Moskvy v roce 2013.

„V této chvíli se bude bát, že podkopají jeho legitimitu tím, že přiznají. že mu pomohli vyhrát nebo že mu nepomohou vyhrát příště. Ať tak či onak, Rusko ho vlastní!

„V každém kroku provádí ruskou zahraniční politiku. Je to v podstatě Putinův ministr zahraničí. Mají ho. Je po všem,“ dodal Kander.

(rp,prvnizpravy.cz,nesweek,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif