Afghánské volby budou pokračovat na český způsob

zprávy

O víkendu volili v divokém Afghánistánu prezidenta. Volily snad 2 miliony lidí nebo asi 20 procent registrovaných voličů, což je podle Reuters nízká míra účasti z 9,67 milionu registrovaných voličů.

Afghánské volby budou pokračovat na český způsob
Z volební místnosti
30. září 2019 - 07:02

Neoficiální odhady naznačují, že volební účast bude historicky nízká. Je to propad ze zhruba 7 milionů voličů, kteří byli u posledních prezidentských voleb v roce 2014.

Jak uvedla agentura Reuters, pouze asi 1 z 5 voličů odevzdal svůj hlas, a v další fázi čeká Afghánistán český prezidentský scénář, upozorňuje publicista František Roček.

Další scénář bude s vůní vzteku

Pamatujeme si, že v ČR v prezidiálním volení v druhém kole proti sobě stál akademický úředník Drahoš a jízlivý politický matador a prognostik Zeman.

Vyhrál Zeman a propukla hysterie. Antizemanovníci od té doby lezou po zdi a štěkají kdekoliv – v kanále, na kanálech TV, u kanálů na náměstích. Chtěli popravit prezidenta i pomocí soudní ochranky na Ústavním soudu. Podobný povolební binec bude v divokém Afghánistánu.

Značná část kandidátů a jejich fanoušků je nažhavena do běla proti dosavadnímu kábulskému prezidentovi Ashrafu Ghánimu. Měsíce před volbami ho kritizovali, že zneužívá své funkce: Všude se objevuje a mluví prezident, čili kandidát na novou mutaci prezidenta, a má z toho samozřejmě konkurenční výhodu.

Nenávist vůči němu je podobná jako v ČR u TOP 09 či STANu a dalších pravicových kluků a holčiček proti Zemanovi.

Velké šance mediálně známého dosavadního prezidenta Ghániho naznačuje i anketa  - 57 tisíc lidí naklikalo, že dosavadní afghánský prezident bude ve volbách jedničkou (64 % hlasujících) a bývalý prezident Karzáí dostal jenom 36 % hlasů.

Neshody ohledně výsledku voleb mohou uvrhnout Afghánistán do destabilizujícího boje o moc, varují média. Tálibán se tomu směje.

Volbám Tálibán nezabránil, ale ani po volbách není situace lepší, možná bude ještě hustší než před volbami.



Prezidentský mír se šroubovákem v oku

Islamisticky zaměřený bývalý válečník, který se stal z protirežimního partyzána nakonec politicky (údajně) krotkým politikem, Gulbuddin Hekmatyar, řekl: „Volby povedou ke zvýšenému násilí. Nikdo nepřijme výsledky, na kterých se podílí rozsáhlé podvody. Samozřejmě to povede ke krizi," uvedl post-válečník Hekmatyar.

Nervozita a osočování budou trvat týdny při předběžném sčítání hlasů. Politická nejistota, to je jediná jistota Afghánistánu po zbytek roku 2019.

Předběžné výsledky se nepředpokládají před 17. říjnem a konečné výsledky budou očekávány až (snad) do 7. listopadu. Pokud žádný kandidát nezíská 51 procent hlasů, proběhne druhé kolo mezi dvěma vedoucími kandidáty.

Bezpečnostní odborníci doufají, že nějaký kluk se stane oficiálně prezidentem již v 1. kole voleb, protože volební chaos by 2. kolem pokračoval dál. Stačí, že všichni neúspěšní kandidáti budou tvrdit, že prezident se dostal do funkce volebním podvodem. A do toho tálibánké mrtvolné harašení.

Je velká šance na prezidentský mír se šroubovákem v oku - poslední prezidentské volby byly těžce zasaženy obviněním z podvodů.

Nakonec musel přiletět americký sponzor afghánských voleb tehdejší ministr zahraničí USA John Kerry, a zprostředkovat dohodu mezi dvěma kandidáty, aby si rozdělili koryta: Jeden bude prezidentem, druhý dostane křeslo premiéra vlády. Tak se dostal k moci úřadující prezident Ashraf Ghani a šéf vlády Abdullah Abdullah.

Podobný výsledek voleb lze tušit i letos? Zatím nikdo nemá ani tušení.


Trochu zcela nejasných čísel

Lze očekávat nejméně 5 000 stížností na průběh voleb. Počet lidí, kteří šli k volbám, omezil strach, ale samotné útoky Tálibánu nebyly asi moc intenzivní. Dosud není jasné kolik lidí na volby doplatilo.

V neděli večer se objevila jenom povšechná informace, že v den voleb „mnoho voličů zemřelo a bylo zraněno“. Lze předpokládat nejméně 100 mrtvých a zraněných, což na afghánské poměry není velký problém.

Jisté je, že v době voleb afghánská armáda a policie nejen, že chránila volební místnosti, ale provedla i plošnou ofenzivu proti Tálibánu, aby nemohl Tálibán ofenzívně působit proti volebním človíčkům. Ministerstvo obrany uvedlo, že v 18 provinciích bylo za posledních 24 hodin (v sobotu) provedeno 22 operací a 42 leteckých úderů. Oficiálně se pochlubily afghánské oficiální bezpečnostní síly, že při operacích bylo zabito 346 partyzánských bojovníků.

Podle tálibánských partyzánů provedli tito šikulové v den voleb nejméně 314 útoků po celé zemi, tvrdil mluvčí Tálibánu Zabiullah Mujahid. Prý bylo zabito nejméně 159 vojáků a policistů, kteří střežili volební centra, a dalších 93 bylo zraněno.

Pokud jsou ohlašována souhrnná čísla za určité období, u vládních sil je vhodné snížit počet jejich úspěchů o třetinu, u mrtvol nahlášených partyzány o polovinu. Všichni se rádi chlubí.

Jisté je, že v předvolebním týdnu zemřely také desítky civilistů, když je omylem zasáhli vládní vojáci v honbě za zlobivými islamisty.

V neděli již také bylo jasné, že bojovníci Tálibánu unesli řadu volebních šmoulů – pozorovatelů, ale i spolupracovníků některých kandidátů na prezidentskou židli. Probíhají jednání mezi kmenovými staršími a bojovníky o propuštění unesených. Prostě normální afghánský folklor.

Ale to je maličkost, protože mrtvých bude ještě mnoho. Prezidentské volby samy o sobě nic pozitivního nepřinesou.

(rp,fr,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif