Venezuela je testem vztahu Trump - Bolton

zprávy

Vztah prezidenta Trumpa a poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona je testován eskalující krizí ve Venezuele.

Venezuela je testem vztahu Trump - Bolton
John Bolton a Donald Trump
6. května 2019 - 03:20

Bolton tento týden signalizoval podporu pro vojenskou intervenci v jihoamerické zemi, aby vyhnal prezidenta Nicoláse Madura, což je krok, který by pro Trumpa znamenal výzvu, ten dosud preferuje a bojuje za snižování stávajících vojenských konfliktů a vyhýbání se novým konfliktům, píše se v The Hill .

Zatímco Donald Trump řekl, že všechny možnosti jsou na stole, Bolton se stal zastáncem jakéhokoli vojenského úsilí. V pátek se Bolton setkal s ministrem zahraničí Mikem Pompeem a úřadujícím ministrem obrany Patrickem Shanahanem v Pentagonu, aby diskutovali o situaci ve Venezuele.

Trump však již dlouho usiluje o to, aby Spojené státy se stáhly ze stávajících vojenských konfliktů a nezačínaly nové. Vyzval k ukončení války v Afghánistánu a stáhl stovky amerických vojáků ze Sýrie.

„Trumpova administrativa je velmi rozdělena," řekl Paul W. Posner, expert na Venezuelu na Clark University, „Trump má rád Boltonovu rétoriku, ale nemyslím si, že by měl zájem zasáhnout vojensky ve Venezuele."

Prezident má tendenci „přijímat postoje, o nichž si myslí, že mu doma politicky pomohou,“ dodal Posner, ale „ nespustí spoušť."

Mnoho z toho, co Bílý dům říkal o Venezuele, však bylo ovlivněno Boltonem, podle Williama LeoGrande, profesora americké univerzity, který se specializuje na zahraniční politiku USA vůči Latinské Americe.

„Myslím, že není pochyb o tom, že John Bolton vede tuto politiku jak veřejně, tak v soukromí,“ řekl LeoGrande, „ to málo co Trump o Venezuele řekl, bylo přímo z Boltonova notebooku."


Bílý dům v pátek oznámil, že Trump a jeho národní bezpečnostní poradce pracují na stejném cíli.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Garrett Marquis ve svém prohlášení pro The Hill řekl, že Bolton „vykonává prezidentovu strategii maximálního tlaku na dosažení mírového přechodu k demokracii ve Venezuele“.


Venezuelský opoziční vůdce Juan Guaidó minulý týden shromáždil příznivce, aby se vydali do ulic a vyzvali armádu země, aby vyhnala Madura.

Bílý dům, který uznal Guaidóa za prozatímního prezidenta, doufal, že povstání bude zlomem ke svržení Madura, jednoho z hlavních cílů zahraniční politiky americké vlády. Převrat se ale Gaidóovi nepodařil, nezískal podporu armády.

"Chceme, aby náš základní cíl byl mírový přechod moci, ale znovu řeknu, jak řekl prezident od samého počátku ... všechny možnosti jsou na stole," řekl Bolton novinářům v úterý, kdy probíhal pokus o převrat.

O den později, Pompeo řekl pro Fox Business Network, že pokud je nutná vojenská akce, "tak to Spojené státy udělají".

Patrick Shanahan řekl novinářům v pátek, že on, Bolton a Pompeo, byli ten den informováni americkým šéfem pro jižní velitelství Admem Craigem Fallerem o jeho sledování v regionu.

„A pak jsme prošli celou řadou možností, které máme," řekl Shanahan.

„Toto bylo rozhodnutí o našem plánování a některých doporučeních, takže jsme v souladu. Takže si to představte jako interaktivní jednání," řekl, „máme ucelený soubor možností přizpůsobených určitým podmínkám."

Na otázku, zda nestabilita ve Venezuele představovala bezpečnostní riziko pro Spojené státy, které by vyžadovalo vojenský zásah, Shanahan řekl, že to „závisí na podmínkách“.




Někteří odborníci tvrdí, že schůzka byla spíše víc než jen krok k vojenské akci.

„Myslím, že následné hrozby, že vojenský zásah není mimo stůl, byly součástí psychologické válečné kampaně zacílené na venezuelskou armádu," řekl LeoGrande.

Ryan Berg, expert na Latinskou Ameriku na pravicovém americkém institutu pro podnikání, charakterizoval páteční setkání jako snahu "převzít kontrolu nad situací znovu."

Berg dodal, že by byl "velmi překvapen", kdyby Bolton, Pompeo a Shanahan uvažovali o jakémkoli zásahu, který by zahrnoval vojáky na zemi, a řekl, že je to pravděpodobně diskuse o zkoumání vojenských možností, jak doručit humanitární pomoc Venezuele.

Michael McCarthy, profesor na Elliottské škole mezinárodních vztahů George Washington University, přirovnal nedávný postoj úředníků Trumpovy administrativy k tomu, že jsou "v pozici, kdy věří, že je čas na Trumpovo vítězství."

Je však nepravděpodobné, že by nečinnost uspokojila Boltona, řekl Posner, a to i v případě, že by s Trumpem zúčtoval.

Bolton pravděpodobně "najde další důvod pro vojenskou intervenci," dodal Posner. "Pokud se to stane, myslím, že Trump se k tomu vrátí, protože ví, že by to byla jeho ztráta."

(rp,prvnizpravy.cz,thehill,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?