Bitva mezi spojenci na trzích s energiemi se vyostřuje

byznys

Mezi spojenci propukl ostrý spor ohledně trhů s energiemi. Andrij Kobolyev, šéf ukrajinské státní ropné společnosti Naftogaz, varoval, že ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu povedou ke zvýšení globálních cen energií.

Bitva mezi spojenci na trzích s energiemi se vyostřuje
Ilustračí foto
17. dubna 2024 - 07:22

Toto prohlášení přichází jako reakce na výzvy administrativy prezidenta Bidena, aby Ukrajina přestala útočit na ruské rafinerie, jelikož podle nich představují jeden z hlavních důvodů nedávného nárůstu ceny ropy.

Je obtížné představit si, jak by útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mohly ovlivnit globální energetické trhy. Ukrajina je 61. největším producentem ropy na světě a její produkce 55 000 barelů denně je v globálním měřítku zanedbatelná. Rusko na druhou stranu je druhým největším producentem ropy na světě s produkcí přes 10 milionů barelů denně.


Realita je taková, že prezident Biden je nyní více znepokojen svými vyhlídkami na znovuzvolení než nadšením z ekonomického tlaku na Rusko. Je nyní zcela zřejmé, že ekonomika je pro Bidenovu administrativu největší slabina před nadcházejícími volbami, když téměř třetina voličů označuje ekonomiku a pracovní příležitosti za své hlavní obavy. Minulý týden byla inflace vysoká a stává se čím dál tím jasnější, že Biden pravděpodobně nedosáhne výrazného snížení úrokových sazeb, které voličům prakticky slíbil.

Fakt, že tým prezidenta Bidena doufal, že ceny energií v roce 2024 neporostou, ukazuje, jak moc se administrativa uchyluje k přání založeným prognózám — to znamená, predikování budoucích výsledků v souladu s vlastními přáními — ve své ekonomické a volební strategii.


Koncem minulého roku Saúdská Arábie a Rusko oznámily rozsáhlé škrty v produkci ropy, aby tak zvýšily ceny energií. Místo seriózní analýzy tohoto trendu a jeho pravděpodobného dopadu na ceny energií, Bílý dům a jeho spojenci nereagovali odpovídajícím způsobem.

Tento trend nezastavily ani útoky Hútíů v Rudém moři, které způsobily, že transport ropy přes Suezský kanál se dramaticky snížil. Trhy reagovaly ignorací těchto realit, zdá se, že dávají přednost vysoce iracionálnímu pokusu hedgeových fondů prodat trh nakrátko, to znamená prodej ropných futures a opcí vázaných na ropu. Takové trendy nemohou trvat věčně a nyní se začínají projevovat skutečné podmínky na trhu a ceny rostou — právě včas pro volby v roce 2024.

K tomu všemu přibyl nový rizikový faktor: úplná válka mezi Izraelem a Íránem. Masivní a bezprecedentní raketový útok, který Írán zahájil na Izrael, přenáší otázku dalšího postupu pevně do izraelského tábora: ustoupí, nebo eskalují konflikt? A pokud se rozhodnou pro odvetu, povede to k eskalační spirále, která by mohla vyústit v plnohodnotnou válku — možná i s účastí Spojených států?

Psali jsme:

Pokud by k tomu došlo, dopad na globální energetické trhy by pravděpodobně byl horší než dopady na začátku války na Ukrajině. Je obecně přijímáno, že v případě totální války by Írán pravděpodobně uzavřel Hormuzský průliv, který je klíčovým obchodním uzlem na Blízkém východě a odpovídá za asi 30 % světového námořního obchodu s ropou.

I kdyby se nejhorší scénář na Blízkém východě neuskutečnil, dnes je velmi těžké tvrdit, že by ceny ropy mohly klesat. Se všemi složkami nabídky vypadajícími silně a jedinou skutečnou nadějí na pokles poptávky — tedy globální recesí, kterou by pravděpodobně vedly Spojené státy — není to na pořadu dne, ale pokud by k ní došlo, bylo by to pro vyhlídky Bidena na znovuzvolení ještě horší než další nárůst cen energií.

Tým prezidenta Bidena měl situaci realisticky analyzovat a snažit se co nejvíce zmírnit globální napětí. Nyní je pro to již příliš pozdě; prezident a jeho příznivci jsou odsouzeni sklízet, co zaseli.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif