Fed udržuje úrokové sazby. Výhled nejasný

byznys

Ve středu oznámila americká centrální banka (Fed) již po šesté v řadě, že ponechá úrokové sazby beze změny. Toto rozhodnutí přišlo i přes to, že na posledním zasedání došlo k několika klíčovým změnám v jejich politickém prohlášení.

Fed udržuje úrokové sazby. Výhled nejasný
Americká centrální banka FED
2. května 2024 - 15:55

Zatímco trhy reagovaly pozitivně, s poklesem amerického dolaru a vzestupem cen zlata a amerických dluhopisů, zdá se, že za těmito pohyby stojí skryté zprávy. Fed přiznal, že dosažení cíle inflace na úrovni 2% stále čelí problémům, což je vnímáno jako negativní signál. Na druhé straně, překvapivě výrazné snížení objemu aktiv ve vlastnictví a vyloučení dalšího zvyšování sazeb na blížící se schůzce přinesly trhům určitou úlevu, komentuje německý deník Handelsblatt.

Jerome Powell, předseda Fedu, ve svém projevu zdůraznil několik klíčových bodů. Uvedl, že jakékoliv snižování úroků bude vyžadovat delší čas než se očekávalo a že úrokové sazby zůstanou na restriktivní úrovni tak dlouho, jak bude nutné. Powell také zmírnil obavy z rychlého zvyšování sazeb, přičemž naznačil, že příští kroky Fedu nebudou pravděpodobně zahrnovat zvýšení úrokových sazeb.



Další kolo jednání Fedu, plánované na červenec, se tak jeví jako méně rizikové, což by mohlo trhy uklidnit. Přestože Powell zlehčil riziko zvýšení sazeb, pokud ekonomické trendy budou pokračovat ve svém současném směru, debaty o úrokových sazbách mohou pokračovat.

Zpráva Fedu a reakce trhů zůstávají složité a nejednoznačné. Americký akciový trh ukazoval znepokojující signály, s výraznými poklesy hlavních indexů krátce před závěrem obchodování ve středu. Dění na trzích po zasedání Fedu bude i nadále předmětem intenzivního sledování a analýzy, přičemž historie ukazuje, že finanční trhy mají po takovýchto oznámeních zhruba padesátiprocentní šanci na obrat.

(jk, handelsblatt.com, screen: fin.insider)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif