Kupní síla českých mezd je nejnižší za posledních šest let

byznys

Růst tuzemských mezd opět zrychlil, jejich kupní síla se ale i nadále snižovala. Nominální mzdy byly v letošním prvním čtvrtletí meziročně vyšší v průměru o 8,6 %, zatímco v posledním loňském čtvrtletí rostly tempem 6,6 % y/y.

Kupní síla českých mezd je nejnižší za posledních šest let
Ilustrační foto
6. června 2023 - 09:00

V reálném vyjádření však kvůli vysoké inflaci byly mzdy meziročně nižší o 6,7 %. Oproti očekávání (konsensus: -6 % y/y) byl tak pokles reálných mezd mírně hlubší. Kupní síla současných mezd je tak srovnatelná s tou z druhé poloviny roku 2017 a je tudíž nejnižší za posledních zhruba šest let, komentuje  Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

Tento strmý propad reálných mezd je hlavním důvodem výrazně nižších útrat domácností. Reálná spotřeba domácností v letošním prvním čtvrtletí klesala již šest kvartálů v řadě, a to až na úroveň druhé poloviny roku 2016. S postupným ústupem inflace a pokračujícím rychlým růstem nominálních mezd (za celý letošní rok očekáváme zhruba 10 %) by se kupní síla českých mezd měla začít po dlouhé době opět postupně zvyšovat, což by mělo pomoci k pozvolnému obnovení růstu spotřebitelských výdajů.

Evropa

Data z evropské ekonomiky byla smíšená. Dubnový přebytek německého zahraničního obchodu sice překonal očekávání (18,4 mld. EUR oproti odhadovaným 16 mld. EUR), směrem dolů byl však revidován údaj za březen. Podobně tomu bylo i v případě hodnoty vývozu. Ta meziměsíčně vzrostla o 1,2 %, zatímco analytici předpovídali -2,5 % m/m, březnový pokles byl však revidován z -5,2 % na -6 % m/m. Mírnou sestupnou revizi přinesly i konečné odhady PMI indikátorů pro Německo i celou eurozónu. Jak PMI ze služeb, tak i kompozitní ukazatel ale i tak zůstávají bezpečně nad 50 b. Červnová důvěra investorů Sentix se nadále snižovala, avšak rychleji, než se čekalo. Celkově tak dnešní data potvrzují rostoucí pesimismus a nejistotu ohledně dalšího vývoje evropské ekonomiky. Snižující se poptávka po průmyslovém zboží a nižší ceny vstupů působily na další pokles dynamiky cen průmyslových výrobců v eurozóně. Ty byly v dubnu v souladu s očekáváními meziměsíčně nižší o 3,2 % a jejich meziroční růst se tak zmírnil z 5,5 % na pouhé 1 %.



USA

Americké indikátory jednoznačně zklamaly. ISM index z oblasti služeb se snížil z 51,9 b. na 50,3 b., když byl očekáván nárůst na 52,4 b. Tovární objednávky rostly v USA oproti očekávání polovičním tempem (v dubnu o 0,4 % m/m), směrem dolů byl navíc revidován předchozí údaj za březen. Více relevantní skupina nezahrnující běžně volatilní objednávky dopravních prostředků pak zaznamenala meziměsíční pokles o 0,2 % (vs konsensus +0,2 %).

Po velkou část pondělního evropského obchodování měl americký dolar tendenci mírně posilovat, po oznámení výše zmíněných slabých dat z americké ekonomiky však přišla korekce. Evropské obchodování tak oproti euru uzavíral o zhruba 0,1 % slabší nad hranicí 1,071 USD/EUR. Ve středoevropském regionu dnes převažoval posilující trend. Česká koruna vůči euru zpevnila o přibližně 0,3 % k hranici 23,55 CZK/EUR. V obdobném rozsahu vůči společné evropské měně posílil také polský zlotý a maďarský forint.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif