Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou slaví 85.výročí

Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou patří mezi nejstarší zoologické zahrady České republiky. Pro veřejnost byla otevřena před 85 lety - 1.května 1939.

Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou slaví 85.výročí
Z historie
1. května 2024 - 07:30

Když ji její zakladatel a tehdejší majitel hlubockého panství kníže Adolf Schwarzenberg otevíral pro veřejnost, stála na pouhém půl hektaru a původně měla být jen doplňkem lesnického a mysliveckého muzea v sousedním loveckém zámku.

Po znárodnění schwarzenbergského majetku musela ve své historii několikrát bojovat o přežití. Spíše než o rozvoj se dlouhé roky jednalo o její udržení a tak si desítky let držela primát nejmenší české zoo.

V roce 1972 se zoo osamostatnila, ale teprve po roce 1990 byla zmodernizována významná část expozic, zoo se stala zakládajícím členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) a od roku 1997 pak členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Skutečný rozvoj nastal až po roce 2003, kdy zoo jako zřizovatel převzal Jihočeský kraj.

Pro většinu návštěvníků je zoologická zahrada především o zvířatech. Aby si ji ale návštěvníci mohli užít a fungovala pro zvířata jako to nejvhodnější prostředí, stojí za jejím provozem bezpodmínečně nutná a často nelehká práce lidí mnoha profesí. S jejich prací se návštěvníci setkávají na každém kroku. Je často skrytá za prosperujícími chovy, spokojenými a rozmnožujícími se zvířaty, či za více či méně efektními expozicemi.  Od počátků až po její současnost se na provozu zoo podílelo opravdu velké množství lidí, přesto si stále řada návštěvníků jejich práci nedovede představit.  

S oslavami 85. výročí otevření Zoo Hluboká to nyní chceme napravit. V průběhu roku 2024 proto budeme představovat jednotlivé osobnosti, jejichž práce stojí za úspěchy a dobrým jménem naší zoologické zahrady.
„Práci v zoo nelze brát jen jako zaměstnání. Je to poslání“. řekl ředitel zoo Vláďa Pokorný

(jv,jihoceskenovinky.cz,foto:zoohluboka)



Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif