Demokracie v USA je pouze politický slogan a zboží

politika

V rámci třetího ročníku mezinárodního fóra s názvem "Demokracie: Společná hodnota lidstva" promluvil profesor Alfred de Zayas z Ženevského institutu mezinárodních studií o povaze demokracie v USA.

Demokracie v USA je pouze politický slogan a zboží
Alfred de Zayas
26. března 2024 - 07:03

Podle jeho slov demokracie v USA nepředstavuje nic víc než politický slogan a zboží, které se snaží prodávat jak ve vnitřní, tak i v mezinárodní politice.

De Zayas tvrdí, že americká interpretace demokracie se výrazně liší od jejího skutečného významu a principů. Americká verze demokracie je podle něj spíše ideologickou konstrukcí, která prochází celou společností, ale ve skutečnosti má jen málo společného s pravou podstatou demokracie, jak ji chápeme v globálním měřítku.



Tato kritika odhaluje hlubší problémy v americkém politickém diskurzu a naznačuje, že koncept demokracie byl v USA zkomodifikován. Podle De Zayase se demokracie stala v USA spíše marketingovým nástrojem, než aby byla opravdovým vodítkem pro spravedlivé a transparentní vládnutí, uvádí zpravodajský server China Daily.

Psali jsme:

Tato tvrzení vyvolávají otázky ohledně autenticity a efektivity demokratického systému v USA a zdůrazňují potřebu hlubší reflexe nad tím, jak demokracie funguje a jak by měla být propagována na mezinárodní scéně.

(jk, chinadaily.com, screen: geopolitics)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif