Když se láska v Senátu změní v nenávist

politika

Někteří lidé ztratili už i tu poslední kapku soudnosti, zdvořilosti i slušnosti. Například senátor Václav Láska, který se nevybíravě nepřestal vyjadřovat o senátorce Zwyrtek Hamplové ani poté, co jí z práce odvezla záchranná zdravotní služba.

Když se láska v Senátu změní v nenávist
Václav Láska, senátor
3. prosince 2022 - 13:02

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která ve čtvrtek zkolabovala během jednání horní komory parlamentu, odkud ji odvezla záchranka, později svůj zdravotní stav objasnila na sociálních sítích s tím, že se tak stalo z důvodu vyčerpání, a nepřidaly jí hrubé narážky ze strany kolegy senátora Václava Lásky. 

Její vyjádření vyvolalo bouřlivou diskusi. Láska takové obvinění označil za taktiku, kvůli které mu je ze strany jejích příznivců nyní vyhrožováno. Vzkázal však, že to jej od jeho tvrdé rétoriky neodradí. Podpořil ho v tom novinář Tomáš Etzler a odsoudil právník Tomáš Nielsen. A své řekla i veřejnost.

Senátorka Zwyrtek Hamplová ve čtvrtek na půdě Senátu vystoupila proti cvičení ukrajinských vojáků na českém území. 

„Máme na to peníze? Nemáme. Přesto jednáme tak, jako bychom měli pořád kde brát,“ pronesla Hamplová na půdě Senátu.

Svým vystoupením rozohnila ministryni obrany Janu Černochovou. 

„Vy jste tady chtěla zapojit Českou republiku přímo do válečného konfliktu,“ řekla členka vlády Hamplové. A kritika pak zazněla i od senátora Václava Lásky, který Hamplovou označil za „hlásnou troubu ruské propagandy“. Na něj zareagovala Hamplová po svém:

„Na pana Lásku už nereaguji. Jeho styl urážek a lží je mi cizí, a jeho výklad, že kdo hájí české zájmy, je hlásná trouba ruské propagandy, je obyčejně hloupý. A kde je intelektové vakuum, nemá význam se přít,“ řekla Hamplová serveru parlamentnilisty.cz.

Později Janu Zwyrtek Hamplovou, které se udělalo v Senátu nevolno, musela odvézt záchranná služba. Senátorka á se ještě téhož dnes ohlásila svým fanouškům, kteří měli obavy o její zdravotní stav, a podala vysvětlení, co bylo příčinou jejího vyčerpání organismu.


„Děkuji všem za podporu a stovky nádherných zpráv. Nápor dvou směn dvě léta se ozval, naštěstí “jen“ vyčerpání a zdvižený prst. Ono i ty hrubé urážky lidí typu Láska nepřidají. Přitom jen slušně říkám své názory. Oni to neumí. Jen útočí,“ napsala na svém facebookovém profilu.

Václav Láska následně zveřejnil reakci, v níž si nebral servítky. Senátorka Hamplová dala podle něj svoji zdravotní indispozici do souvislosti s tím, že jí v diskusi na plénu řekl otevřeně svůj názor a dále řekl, že v důsledku toho mu teď její fanoušci ve velkém vyhrožují. 

„Zajímavá taktika, která mě ale nezastaví v tom, říkat lidem své názory do očí,“ vzkázal Láska prostřednictvím tweetu Hamplové i jejím zastáncům.

Hamplové se pod jeho příspěvkem zastal v diskusi právník Tomáš Nielsen a dal senátorovi najevo, že podobné veřejné postěžování si není namístě.

„Říká se, že člověk se učí tři roky mluvit, zbytek života mlčet. Se psaním je to podobné. A pokud se za své výplody obáváte výhrůžek, obraťte se na policii. Twitter Vám nepomůže. Každopádně jste velký pašák. Je dobře, že se umíte takto pochválit. Kdo jiný by to za Vás udělal, že... ,“ napsal advokát Tomáš Nielsen.

Senátorce Hamplová se dostalo od jejích příznivců pod jejím vyjádřením veliké podpory. Senátora Lásku označovali za „arogantního a zlého“ politika.

„Přeji vám spoustu zdraví a hlavně pevné nervy a nadhled nad těmi supy, kteří v sobě nemají špetku charakteru a slušnosti! Asi je to teď cool být arogantní, uštěpačný a zlý, viz i v parlamentu na čelním místě předsedkyně sněmovny! Je mi z těch lidí fakt zle a nechápu, kde se v nich bere tolik nenávisti!“ uvedla například jedna s diskutérek.

„Snad se v některých s tou lidskostí hnulo i svědomí. Otvírat si hubu na člověka, který jen volá po míru,“ připojila se další komentující.

„Snaží se trefovat podpásově do citlivých míst, kterými jsou skutečné hodnoty, které vy máte, Janičko, a oni ne. Přeji pevné nervy,“ vzkázala senátorce Jana Dvořáková.

„Škoda, že na návrh jste byly proti jen dvě... čekají nás hodně špatné časy,“ zaznělo také v diskusi. 

Také jsme psali:

Lidé v komentářích také často oceňovali, že Hamplová vkládá tolik energie do boje za zájmy obyčejných lidí.

Proti výcviku ukrajinských vojáků v ČR pak hlasovaly jen senátorka Zwyrtek Hamplová a další nezařazená senátorka Daniela Kovářová. Výcvik ukrajinských vojáků v Česku tak horní komora Parlamentu ČR hladce schválila.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif