Kettner: LGBTQ+ a škála pohlaví nemá žádné opodstatnění

politika

Patří do výuky dějepisu i nauka o genderu a mají se dějiny učit striktně tak, jak šly za sebou, nebo ve větších souvislostech? O tom se v pořadu Za pět minut dvanáct přeli ministr za STAN Mikuláš Bek a poslanec SPD Zdeněk Kettner.

Kettner: LGBTQ+ a škála pohlaví nemá žádné opodstatnění
Z. Kettner (SPD), M. Bek (STAN)
15. dubna 2024 - 07:22

V nedělním Za pět minut dvanáct na TV Nova se střetli ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu za SPD Zdeněk Kettner. Hlavním tématem byly změny ve výuce dějepisu. Ministerstvem připravovaná reforma chce omezit memorování a zaměřit se více na souvislosti a dovednosti. Nové osnovy by měly obsahovat také zmínky o dějinách genderu nebo historické roli sexuálních menšin. Podle Beka jde o věc připravovanou už několik let. 

„Trochu opožděně doháníme dluh z minulosti," tvrdí ministr Bek s tím, že to není žádná revoluce a má jít podle něj o posilování kompetencí, které děti získají.

„Neberme to ale tak, že se děti mají učit méně. Mají se učit trochu jinak. Rozsáhlé encyklopedické znalosti chceme nahradit hlubším pohledem na některá témata," Bek. Kettner se ale obává, že to děti nepochopí.



„Bude tomu rozumět a aktivně se do toho zapojí jen určitá hrstka těch dětí, které mají předpoklady jít pak na gymnázium. Ale většinu dětí to nebude ani bavit," prohlásil v televizi Nova Kettner. Shoda mezi oběma nepanovala, ani co se týče genderové výuky.

Psali jsme:

„LGBTQ+ a škála pohlaví nemá žádné historické opodstatnění. Je to nový ideologický konstrukt. Třeba sexuální orientace historické opodstatnění má. Ta tady byla, je a bude a dokážu si představit, že bude nějaká rozprava s dětmi, jak na tuto skupinu bylo nahlíženo v určitých historických obdobích," oponoval plánům ministra Kettner.

(jar, prvnizpravy, screen: tv nova)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif