Orbán ostře proti EU a reformě migrační politiky

politika

Země Evropské unie se shodly na reformě migrační politiky. Zatímco Vít Rakušan ujednání vítá, expremiér Andrej Babiš jeho postoj označil za zradu. A velmi tvrdá slova se ozývají i ze zahraničí. Premiér Maďarska Viktor Orbán se velmi ostře ohradil. 

Orbán ostře proti EU a reformě migrační politiky
Viktor Orbán
9. června 2023 - 15:03

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes obvinil Evropskou unii, že chce do jeho země umístit migranty silou. Reagoval tak na to, že se ministři vnitra ze zemí EU ve čtvrtek večer dohodli na reformě unijních migračních pravidel. Spolu s Maďarskem ji nepodpořilo ani Polsko. Polský ministr pro evropské záležitosti Szymon Szynkowski vel Senk dnes prohlásil, že Varšava nesouhlasí s vnucováním absurdních nápadů.

Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci. Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 000 eur (472 700 korun) za každého nepřijatého člověka, píše britský The Guardian.


„Brusel zneužívá pravomoci. Chtějí umístit migranty do Maďarska silou. To je nepřijatelné, chtějí nuceně z Maďarska udělat zemi migrantů,“ řekl podle svého mluvčího Zoltána Kovácse maďarský premiér Viktor Orbán, jehož vláda dlouhodobě prosazuje tvrdou politiku proti přistěhovalcům zejména z muslimských zemí.

„Dokud bude u moci vláda Práva a spravedlnosti (PiS), nepřipustíme, aby nám někdo ukládal nějaké migrační kvóty, kvóty na uprchlíky z Afriky, Blízkého východu, Araby, muslimy a bůhví koho dalšího,“ prohlásil polský premiér Morawiecki z PiS, které se k migraci staví stejně odmítavě jako Orbánova strana Fidesz. 

Také jsme psali:

Polsko na podzim čekají parlamentní volby. Morawiecki dodal, že o reformě se bude určitě jednat na unijním summitu. Polsko podle něho prosazuje „utěsnění hranic EU a nepřipouští velké migrační masy“ a nedopustí, aby „pašeráci lidí diktovali podmínky Evropské unii“. 

(jr, zdroj: guardian, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif