Petr Žantovský: Ze Slovenska je slyšet hlas rozumu

politika

<< ZA ŘEKOU MORAVOU >> Zatímco náš premiér Fiala do omrzení opakuje, že „jsme ve válce“, fotí se s ministryní obrany Černochovou v mikinách s vyobrazenými náboji, Černochová k tomu vyndá nějaký ten tank z kabelky a tričko se stíhačkou F 35,  za řekou Moravou se dějí onačejší věci.

Petr Žantovský: Ze Slovenska je slyšet hlas rozumu
Petr Žantovský
6. května 2024 - 06:20

Anton Hykisch, slovenský spisovatel, bývalý diplomat a politik, zakladatel slovenského centra Penklubu, doyen (92 let) mezi tamními  umělci, přišel s naléhavou výzvou k míru na Ukrajině a v Palestině. Není to poprvé, co dal tento mistr pera o sobě veřejně vědět. Je to právě deset let, kdy se konaly zimní olympijské hry v Soči. Tehdy se každý, kdo jen mohl, přetrhl ve vykřikování protiruských hesel. Do olympiády se vkládal hrubý politický obsah. Mimochodem, kdo si dal tu práci, aby si zjistil, že o ZOH v Soči bylo rozhodnuto na zasedání Mezinárodního olympijského výboru roku 2007 v Guatemale! Petr Žantovský v komentáři pro Prvnizpravy.cz.,


Anton Hykisch tehdy všechny aktivisty toho trapného ideologického tance vyzval, aby laskavě přestali směšovat sport s politikou, a upozornil na to, že právě Olympiáda je svátkem porozumění a míru mezi národy.

Nuže a dnes pan Hykisch vyšel s novou iniciativou. Jde o výzvu slovenským spisovatelům, jmenovitě členům Penklubu, aby se spojili v názoru na potřebu mírového řešení konfliktů zuřících na Ukrajině a v Pásmu Gazy. 

Níže přinášíme Hykischův text. Ponechali jsme jej ve slovenštině, protože jednak jde o prohlášení velkého významu a záleží na každém slově, jednak jazyková bariéra mezi oběma národy snad ještě nepřekonala vzpomínku na společné kulturní dějiny. Jak je z textu zřejmé, je v postoji české a slovenské kulturní obce k těm dramatickým událostem značný rozdíl. U nás kdejaký škrabal leze mocným do útrob a „vyhlašuje válku“, na Slovensku skrze politickou mlhu proniká světlo rozumu. Kéž bychom se něčeho takového dočkali i my.

Text Antona Hykische:

„Ako človeka a spisovateľa ma hlboko znepokojujú súčasné vojnové konflikty. V pásme Gazy a na Ukrajine pokračuje nezmyselné krviprelievanie. Denne umierajú nielen mladí nakomandovaní vojaci, ale aj civilné obyvateľstvo, ženy, deti  a starci. Ako jeden zo zakladajúcich členov Slovenského centra PEN som presvedčený, že my spisovatelia sa musíme ozvať sa proti narastajúcej atmosfére nenávisti medzi národmi. Zaväzuje nás k tomu Charta PEN, menovite článok 2. a 3.

Medzinárodný PEN klub vznikol po prvej svetovej vojne z presvedčenia, že literatúra nepozná hranice a má byť pomocníkom porozumenia a vzájomnej úcty medzi národmi. A práve dnes by mali členovia slovenského PEN klubu publikovať výzvu k politikom, aby sa neodkladne zasadili o zastavenie bojov v pásme Gazy a na Ukrajine. Jedine okamžité prímerie a pokoj zbraní môže byť prvým krokom na ukončenie tohto hanebného krviprelievania. Ako spisovateľ historických románov a bývalý diplomat viem, že vojna nie je riešením krízy, ale ju len prehlbuje. Trvalý mier a porozumenie medzi národmi sa môže dosiahnuť iba diplomatickými prostriedkami, trpezlivým vyjednávaním, vzájomnými ústupkami a obojstrannou toleranciou.

Každým dňom našej nečinnosti rastie počet mŕtvych, ranených a zmrzačených na oboch stranách. Národy Izraela, Palestíny, Ukrajiny a Ruska si zaslúžia, aby v roku 2024 na nich znova zasvitlo slnko mieru a pokoja.“

Kolegyne, kolegovia, spisovatelia Slovenského centra PEN! Pozdvihnime svoj hlas v tejto smutnej chvíli! Nebojme sa povedať svojim politikom svoju mienku, požadujme od nich zodpovedné konanie!
                                                                                          
(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?