Roček: Mobilizace, aneb vyhraje, kdo uteče, čili…?

politika

Mediální orgasmus mají ti, kteří se radují z toho jak Rusové, kteří by v budoucnu potenciálně mohli být odvedeni do armády, odjížděli ze země. Několik dnů o tom píše kde kdo, včetně ČTK. Ale nepíší, co to znamená z hlediska psychologie a praktického vojančení.

Roček: Mobilizace, aneb vyhraje, kdo uteče, čili…?
František Roček, publicista
25. září 2022 - 04:20

Občan Petr Žantovský se zeptal občana plukovníka MUDr. Petra Chmátala co si myslí o znovuzavedení nějaké formy povinné vojácké služby. Občan lékař mj. smutně konstatoval, že podle průzkumu je ochotna za tento stát bojovat pouhá čtvrtina mladých lidí: „Byla-li by to pravda, je to obrovské selhání morálních autorit, výchovy mládeže i státní organizace. Může se na tom podílet i vymizení přípravy k obraně vlasti. Žijeme v blahobytu a pohodlí, starosti s válkou a nebezpečným světem jsme přenechali profesionální armádě.“

Občan plukovník má i nemá pravdu. Obrana vlasti, pokud není emocionální rozhodnutí (naposledy to bylo na podzim 1938), jde jenom o vyhovění státní moci, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.


Severoamerikánci utíkali před povolávacími rozkazy do Vietnamu do Kanady, do Evropy, a ti nejvyčůranější do východní zóny, kde předpokládali, že se budou mít jako prasata v žitě, protože budou demonstrovat hnilobu militarismu USA.

Ale od té doby jsou hrozby vágně debilní čili příliš státně podporované mediálním masírováním. Člověk to ucítí intuitivně i bez kvalifikovaného rozboru. Kdo by dneska (2022) byl nadšený z čechůnské mobilizační výzvy takových nul jako je fialový premiér nebo černouškovská ministryně války? Jsou to směšné hysterické figury, a za co by se mělo bojovat? Mediální hysterie rozrušuje reálný obraz situace na naivní názorové tendence. Ale kromě toho lidé fetují i reálný kalkul: Není lepší počkat, kdo to vyhraje a prozatím utéci? Tento kalkul je nadčasový již od pra či staro- věku.

Mnoho Rusů se rozhodlo k odjezdu ze země poté, co prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. „Začaly mizet letenky do zemí, s nimiž má Moskva bezvízový styk, což je Turecko, Arménie, Ázerbájdžán, ale i Srbsko. A fronty se začaly tvořit na pozemních hranicích nejen s Gruzií, ale také s Kazachstánem nebo Mongolskem,“ píší v ČTK 24.9 2022.


Hrdinství neláká

Útěk před potenciální mobilizací? Na tom není nic zvláštního. Jedná se o archetypální jev. Také bych se vyhnul mobilizaci, protože jsem egoistický, líný a bez iluzí. Sice jsem absolvoval socialistickou vojnu, ale potom jsem si zahrál na magora, abych získal modrou knížku a definitivně se z vojáctví (cvičení a spol.) vyvázal.

Ale obranu vlasti mají na háku všichni, kteří nemají buď vlastenecký pud, nebo snahu vydělat si trochu více penízků v zelené uniformě ministerstva války (toho si vážím také, protože prachy si nějak člověk vydělat musí, když nechce krást nebo spekulovat) – kdekoliv na světě, kdy do armády jdou lidé za žold, ne na povolávací rozkaz.

Proto úprk některých lidiček z Ruska kvůli nebezpečí mobilizace je normálním jevem. Stejně normální je, že lidé (kdekoliv) se do armády nehrnou, protože kdo by riskoval, že by se potenciálně mohl stát mrtvolou, kdyby nějaký magor jako prezident nebo ministr války, rozpoutal nějako spravedlivou válku.

Proto mají i kdesi ve státě zvaném USA, problém s lákáním človíčků do armády. Severoamerickánské letectvo si stěžovalo (www.airandspaceforces.com), že sotva dosáhlo svého cíle pro letectvo v aktivní službě a chyběli rekruti pro rezervu a strážní a podobné služby – mínus asi o 1.500 až 2.000 rekrutů.

Letectvo začne rok 2023 s asi 5.000 rekruty na straně aktivní služby. Banka, nebo-li počáteční fond, v průměru asi 25 až 27 procent nadržených branců se smrsknul asi na 10 procent. Tato "banka" se skládá z rekrutů, kteří prostě čekají na odeslání k útvarům k zelené převýchově.

Před rokem (2021) slavili velitelé letectva neobvykle úspěšný rok v náboru. Poprvé (tedy mimořádně) za více než půl desetiletí (!) náborová služba letectva dosáhla všech svých cílů – v aktivní službě, zálohách, u strážní a podpůrné služby a vesmírných sil.

Co z toho usoudit? Vojančení neláká. Přitom letectvo není to, co bigoši od pozemní armády nebo námořní pěchoty.



Trend chcípáků

Čím více je lidské společenství v pohodě, zabezpečenější, tzv. civilizovanější, má kávovary a internet, čím méně zabíjí sousedy a zvěř, čím méně chodí na dříví atp., je tzv. líný.

Česká armáda i policie odmítá velké množství adeptů jenom proto, že to jsou chcípáci – fyzicky nebo mentálně. Jiné to není i v jiných rozmazlených zemích tzv. západního světa.

V článku je varování, že z dlouhodobého hlediska pokračující pokles způsobilosti i motivace sloužit v armádě mezi americkou mládeží. Stejně jako klesající obeznámenost s armádou, ten je jednoznačný.

Existuje také rostoucí trend nespokojenosti s armádou mezi politicky konzervativnějšími komunitami, které mají pocit, že Pentagon upřednostnil takzvané "woke" priority rozmanitosti a inkluze před připraveností a smrtící schopností. Průzkumy ukazují, že vojenští rodiče stále méně doporučují službu svým dětem. Nejedná se jenom o letectvo, ale obecně.

Dalším problémem je trh práce, protože nezaměstnanost v USA momentálně zůstává nízká a konkurence pro pracovníky zůstává tvrdá. Nebylo to jen v rámci ministerstva obrany - byl to Amazon, Google či Starbucks. Byly to severoamerikánské podniky, které hledaly dobré zaměstnance, dobré rekruty.

Severoamerikánci se dostávají do podobné situace jako Velkorusové. Nyní je záloha USA závislá na tom, že je schopna získat 70 procent svých sil, které jsou již vycvičené, zkušení vojáci, kteří opouštějí aktivní službu. Zároveň ti, kteří opouštějí aktivní službu, mají množství pracovních příležitostí, takže je méně pravděpodobné, že se obrátí a zůstanou věrni válečnictví.

Kdyby potřebovali rychle rekrutovat vojenské maso, kromě Národní gardy by severoamerikánské administrativě  zůstala jenom mobilizace záložáků. To udělali Rusové. Rekrutovali záložáky.

Čili o nic zvláštního se nejedná. Ale političtí a mediální blbečci fetující bez přemýšlení severoamerikánské propagandistické hodnoty, doufají, že o tom voliči a čtenáři nic nevědí. Pro ně prostě Rusové prchají před Putinem a jeho mobilizací.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že Fialova vláda zrušila tradiční mezivládní konzultace se Slovenskem?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif