Tlak na Nerudovou sílí, vadí už i koaličním poslancům

politika

Jednička kandidátky Starostů a nezávislých (STAN) do Evropského parlamentu Danuše Nerudová čelí kritice kvůli tomu, že v minulosti publikovala v tzv. predátorských časopisech. Padne stejně jako ministerský kandidát Tuleja?

Tlak na Nerudovou sílí, vadí už i koaličním poslancům
Danuše Nerudová
8. května 2024 - 07:03

Přestože se Starostové za Nerudovou postavili, i z vládní koalice se už ozývají hlasy zpochybňující její kandidaturu. Např. podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského by se Nerudová neměla ucházet o post české eurokomisařky.

Zveřejňování textů v časopisech označovaných za predátorské bylo jedním z důvodů, proč se minulý týden vzdal nominace na ministra pro vědu bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja (TOP 09). 

Predátorské časopisy zveřejňují články bez ohledu na jejich kvalitu, akademické prostředí zaplavují texty, které nesplňují základní náležitosti odborných materiálů. Nerudová podle Seznam Zpráv v zahraničních časopisech zařazených mezi predátorské publikovala devětkrát v letech 2009 až 2015, kdy byla na brněnské vysoké škole proděkankou a následně prorektorkou. Na Nerudovou nyní sílí tlak, aby vyvodila osobní zodpovědnost.



„Při studiu doktorátu studenti zadarmo dělají několik vědeckých článků a snaží se o publikační činnost, kde mohou. Nikoliv však vybraná skupina pedagogů, která publikuje v tzv. predátorských časopisech a vykazuje to jako svou vědeckou činnost. Za mě je to minimálně neetické chování,“ napsal např. na sociální síti X europoslanec lidovců Tomáš Zdechovský s tím, že kdo vědomě psal do predátorských časopisů, neměl by usilovat o post eurokomisařky.

Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) by měla Nerudová z kandidátky odstoupit podobně jako Pavel Tuleja.

„Je to podvod a nepoctivě vydělané peníze, protože dobře věděla, že tím obchází recenzní řízení. Je neuvěřitelně pokrytecké teď říkat, že si ani nepamatuje, jestli za publikování článků platila, a nechápat, že se podílela na destrukci akademického prostředí,“ uvedl na sociální síti X Zaorálek.

Do Nerudové si na facebooku rýpl i bývalý hejtman Jihomoravského kraje a nynější dvojka na kandidátce do Evropského parlamentu za koalici PRO - Jindřicha Rajchla Michal Hašek.

„Rád bych nechal zahrát písničku “S naší partou rozehranou nashledanou” Markétě Pekarové Adamové za spuštění domina - Langšádlová, Tuleja, Nerudová," napsal Hašek.

Psali jsme:

K vyvození politické odpovědnosti přišla výzva i od opozičního hnutí ANO.

„Co stálo funkci pana Tuleju, STAN jistojistě bez povšimnutí přejde. Ostatně jako vždy,“ poznamenal poslanec hnutí ANO Radek Vondráček.

Shovívavý nebyl ani poslanec TOP 09 Michal Kučera, který by si přál, aby Nerudová skončila.

„Kdy bude končit Nerudová víme?“ napsal na X také poslanec TOP 09 Michal Kučera v narážce na "osud“ kandidáta na ministra Pavla Tuleji.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?