Den otevřených lesů v okolí Lošova

regiony

Vydejte se do lesů do okolí Lošova! Uvidíte nejen práci lesníků, ale dozvíte se od nich, jak les funguje a co všechno obnáší péče o něj. Den otevřených lesů pořádá v sobotu 18. května Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů.

Den otevřených lesů v okolí Lošova
Mapa akce
8. května 2024 - 08:00

Do 3. ročníku akce pro veřejnost se znovu aktivně zapojují i Lesy města Olomouce.

„Vysvětlit zajímavou a srozumitelnou formou, co znamená a co přináší hospodaření v lesích společnosti, je totiž velmi důležité, ale ne úplně snadné,“ konstatuje za Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR jeho předseda Jiří Svoboda. Hlavním cílem akce je proto přiblížit lidem, jak nestátní vlastníci přistupují k péči o les, jak se vyrovnávají s výzvou adaptovat lesy na probíhající klimatickou změnu a jaké pěstují lesy pro budoucí generace.

Stejně jako v předchozích dvou letech proto letos nestátní vlastníci otevírají své lesy veřejnosti na více než čtyřech desítkách míst v republice, včetně okolí Lošova u Olomouce. „Jedná se o představení lesa trochu jinak, než jak ho lidé většinou vnímají,“ potvrzuje ředitel Lesů města Olomouce David Janásek. Ten letos pro zájemce připravil celkem pět stanovišť. „Lidé se na nich při výkladu dozví o práci a hospodaření v lese s ohledem na ochranu přírody, uvidí práci lesníka s koněm při přibližování dříví nebo činnost traktoru s vyvážecí soupravou,“ objasňuje část programu. Ten lesníci na téměř čtyřkilometrové trase připravili i s drobným občerstvením v podobě špekáčků a nápojů, a to zejména pro nejmenší návštěvníky lesa. „Cestu do lesů v okolí Lošova je ideální naplánovat si městskou autobusovou dopravou, protože počet míst pro parkování je omezený,“ vybízí a zve David Janásek s tím, že sraz účastníků je v sobotu 18. května v 9 hodin (49.6068572N, 17.3684286E).

V rámci Dne otevřených lesů se lidé na dalších desítkách míst v zemi mimo jiné dozví i to, kolik plodin a jaké dřevo si smí odnést z lesa. Nebo to, že cesty jsou v lese určeny primárně pro účely hospodaření, a že veškeré turistické, cyklistické nebo jezdecké stezky udržují vlastníci lesů na vlastní náklady, tedy z výnosů hospodaření v lese.

Připravený program se podle možností pořadatelů pohybuje na široké škále od komorních komentovaných prohlídek lesa přímo ve společnosti jeho vlastníka, až po větší akce s ukázkami lesní techniky, tvořivými dílnami, občerstvením a zábavou pro celou rodinu. Seznam pořadatelů a podrobnosti k programu na www.denotevrenychlesu.cz

Olomouckénovinky.cz informovala Mgr. Radka Štědrá, tisková mluvčí, Magistrát města Olomouce.

(rp,olomouckenovinky.cz,foto:mmolomouc)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?