Na rodném domě Hermíny Týrlové v Březových Horách je pamětní deska

regiony

Významná místa mohou být označena několika způsoby, například umístěním pamětní desky. V tomto týdnu byla pamětní deska odhalena na domě čp. 128 v Rožmitálské ulici na Březových Horách, kde se roku 1900 narodila Hermína Týrlová.

Na rodném domě Hermíny Týrlové v Březových Horách je pamětní deska
Pamětní deska
8. května 2023 - 12:30

„Mezi významné rodáky našeho města patří česká animátorka, scénáristka a režisérka, spoluzakladatelka českého animovaného filmu Hermína Týrlová, která se narodila roku 1900 na Březových Horách čp. 128 v dnešní Rožmitálské ulici. Již před několika lety byla Společností občanů a přátel Březových Hor na jednom z březohorských domů umístěna pamětní deska, ovšem, jak při bádání vyšlo najevo, nešlo o rodný dům, ale domek, ve kterém prožila část dětství. Ve středu 3. května, v den 30. výročí úmrtí Hermíny Týrlové, město odhalilo pamětní desku na skutečném rodném domě. Březohorská rodačka tak má v Příbrami nyní desky dvě,“ uvedl starosta Jan Konvalinka.

Město Příbram na své rodáky nezapomíná a snaží se každoročně umístit alespoň jednu pamětní desku, které jsou v posledních letech zhotovovány ve stejném stylu. 



Slavnostního aktu se zúčastnil zlínský filmový historik, filmař a publicista Jiří Madzia. „Za tuto návštěvu ze Zlína jsem velmi rád, projev pana Madzii byl velmi zajímavý a přiblížil nám Hermínu Týrlovou z trochu jiného pohledu. Díky jeho návštěvě jsme měli navíc příležitost poslat do Zlína na hrob paní Hermíny květinu,“ dodal starosta Konvalinka.

Středočeskénovinky.cz informovala Eva Švehlová, DiS., tisková mluvčí, město Příbram.

(jv,stredoceskenovinky.cz,foto:meupribram)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?