Občané Písku mohou předkládat projekty do participativního rozpočtu

regiony

Občané Písku mohou už po čtvrté předkládat své projekty do participativního rozpočtu města.

Občané Písku mohou předkládat projekty do participativního rozpočtu
Písek
22. dubna 2024 - 07:30

Město Písek vyhlásilo už čtvrtý ročník participativního rozpočtu „Počítáme s vámi“. Občané mohou už od května předkládat návrhy na veřejně prospěšné projekty, které by ve městě chtěli realizovat. Stejně jako v uplynulých letech budou na participativní rozpočet vyčleněny tři miliony korun. Vyhlášení nového ročníku participativního rozpočtu schválila rada města.

„Návrhy projektů mohou obyvatelé Písku předkládat od 1. května do 15. července. O tom, které z nich město zrealizuje v příštím roce, budou opět rozhodovat občané ve dvoukolovém internetovém hlasování. Výsledky budou známy letos v prosinci,“ řekl místostarosta Josef Soumar, který je zároveň koordinátorem participativního rozpočtu. 

Hlasování bude opět probíhat na webu www.paropisek.cz, kde budou zveřejněna také pravidla a všechny termíny. Cílem participativního rozpočtu je podporovat aktivitu obyvatel a jejich snahy o zlepšení veřejného prostoru. 

„Návrhy, které obyvatelé Písku předložili v minulých ročnících, byly často velmi zajímavé a několik z nich město nakonec realizovalo samo, mimo participativní rozpočet. Nyní se poměrně úspěšně pracuje na realizaci projektů z minulého ročníku, například zajištěná lezecká stěna – ferrata – na Václavských skalách se pomalu dokončuje a vypadá to, že by mohla fungovat už na začátku léta. Vybíráme také dodavatele defibrilátorů, které budou umístěny v centru města, a až bude vhodné počasí, nainstalujeme herní prvky – lanovou dráhu v Semicích a vodní prvek na hřišti u Václava,“ poznamenal místostarosta.

Pravidla participativního rozpočtu město opět trochu upravilo. „Vycházeli jsme ze zkušeností z předchozích ročníků. Jde například o to, aby z participativního rozpočtu mohly být podpořeny jen ty projekty, na které není možné čerpat peníze z jiných městských zdrojů, jako jsou například dotační tituly,“ vysvětlil Josef Soumar. 

Nově byla například zavedena také nejnižší částka určená na jeden projekt a pravidlo pro umisťování dětských herních prvků, které mohou být navrhovány jen na stávající dětská hřiště. Stejně jako loni bude možné předkládat jak investiční projekty zaměřené zejména na pořízení hmotného i nehmotného majetku, tak projekty zaměřené na tzv. „měkké“ aktivity, kterými by lidé chtěli vylepšit veřejný život, může se jednat třeba o vzdělávací nebo rozvojové projekty.

„Pro všechny případné předkladatele projektů jsme opět připravili veřejné setkání, na kterém je seznámíme s pravidly výzvy, zodpovíme jejich dotazy, poradíme jim, jak návrh zpracovat, aby prošel posouzením proveditelnosti a měl tak šanci ucházet se o podporu veřejnosti. Zpracovatelé se mohou v případě potřeby obracet i přímo na mě,“ doplnil místostarosta. Kontaktovat jej mohou na e-mailové adrese .zc.kesipum@ramuos.fesoJ



První ročník participativního rozpočtu se v Písku konal v roce 2020, občané do něj přihlásili 28 projektů, z nichž se deset dostalo do finále a devět z nich získalo dostatečnou podporu veřejnosti a město je mohlo realizovat.

Jihoceskenovinky.cz informovala Petra Měšťanová, tisková mluvčí Městského úřadu Písek.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:arch)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif