Unikátní výstava: Minulost obuvnické výroby firmy Baťa v současnosti

regiony

Výstava ukazuje skrze dobové fotografie počátky výroby závodů Baťa při příležitosti 130.výročí od jejich založení. Díky novým technologiím a umělé inteligenci uvidí návštěvníci snímky v barvě a pohybu.

Unikátní výstava: Minulost obuvnické výroby firmy Baťa v současnosti
Z plakátu k akci
28. února 2024 - 11:00

Výstavu s názvem Baťa: 130 let poté připravilo kulturní centrum Živý Zlín ve spolupráci s IS Produkcí a dalšími partnery. V kolektivním domě ve Zlíně bude otevřena od 5. března do 14. dubna.

Projekt přinese kromě výběru dobových fotografií ze sbírek sběratele Jiřího Madzii, pořízených před sto pěti lety při příležitosti 25. výročí firmy Baťa, také překvapivou práci s filmem i zážitkový doprovodný program. Součástí bude i virtuální zaměstnanec závodů Baťa, jehož podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek a záznamů také AI.

„Nové technologie nám odhalují detaily historie. Prožíváme bouřlivý rozvoj použití umělé inteligence napříč obory, včetně uměleckého světa. Projekt má otevřít diskusi nad použitím AI, ukázat možnosti práce s fotografiemi a filmem i přinést návod k rozpoznávání reality a upraveného díla,”
popsala myšlenku výstavy Jana Kubáčová, ředitelka Živého Zlína.

Unikátní audiovizuální dílo vzniklo během několika měsíců v ateliérech zlínské  IS Produkce. „Umělá inteligence bude velmi brzy schopná rozumět obsahu stejně jako my lidé. Díky AI jsme nyní svědky velmi rychlé evoluce v audiovizuálním světě, která brzy změní způsob, jakým vnímáme filmy nebo fotografie,” specifikoval práci s AI Martin Gazda, jednatel IS Produkce. „Filmy se budou přizpůsobovat divákům, budou reagovat na naše individuální preference a určitě brzy zažijeme také audiovizuální cestování časem a prostorem. Nebudeme jen pasivní diváci, ale aktivní účastníci,” doplnil.

Tři desítky fotografií dokumentují naprosté počátky výroby zn. Baťa ve Zlíně. „V barvě znovuobjevujeme historii, její ukrývané detaily, které najednou vystupují z pozadí a umožňují nám vnímat minulost uceleněji, v netušených souvislostech a perspektivách. Animace s pomocí AI je způsob, jak nedovolit vzpomínkám zestárnout, ale dát jim nový smysl,” uvedl Jiří Madzia, majitel původního fotoalba a  autor projektu Baťa: Náš závod je závodem dělníků.

Atmosféru výstavy dokreslují stroje a artefakty využívané v minulosti při výrobě obuvi a audionahrávky, které mapují život v tehdejším baťovském Zlíně.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:živyzlin)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif