Čínský vůdce Si Ťin-pching přicestoval do Maďarska

zprávy

Maďarsko je třetí zastávkou Si Ťin-pchinga na jeho evropském turné po Francii a Srbsku. Čínský vůdce Si Ťin-pching bude v Maďarsku jednat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem o válce na Ukrajině a o infrastrukturních projektech.

Čínský vůdce Si Ťin-pching přicestoval do Maďarska
Si Ťin-pching, čínský prezident
9. května 2024 - 18:50

Po Francii a Srbsku je Maďarsko třetí zastávkou Si Ťin-pchinga na jeho evropském turné. Jedná se o první plnohodnotné evropské turné čínského vůdce za posledních pět let.

Si, který včera večer dorazil do Budapešti, se dnes dočká srdečného přivítání v Maďarsku, které je důležitým obchodním partnerem Číny, na rozdíl od ostatních zemí Evropské unie, které chtějí snížit svou ekonomickou závislost na Pekingu, informují agentury Reuters a BTA.

Provládní maďarský deník „Magyar Nemzet“ včera otiskl článek Si Ťin-pchinga, ve kterém čínský vůdce projevil hluboké přátelství s maďarskými politiky a označil Maďarsko za „číslo jedna destinaci pro čínské investice v regionu střední a východní Evropy“.



Jedním z témat, která budou během návštěvy Si Ťin-pchinga v Budapešti probírána, je Ukrajina, řekl na brífinku dříve tento týden maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó.

Maďarsko a Čína, které letos oslavují 75 let od navázání diplomatických styků, mají podepsat mezi 16 a 18 novými dohodami, z nichž jedna pravděpodobně bude velký infrastrukturní projekt v rámci čínské iniciativy „Jeden pás, jedna cesta“.

Psali jsme:

Maďarský premiér Viktor Orbán od svého nástupu k moci v roce 2010 pracuje na přiblížení Maďarska k Číně. Teplé politické vztahy se proměnily v investice, upozorňuje Reuters.

(jk, screen: Guardian News)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?