Je podezření, že střelec na Fica nemusel být sám

politika

Včera v odpoledních hodinách proběhla tisková konference Úřadu vlády Slovenské republiky, na které vystupovali Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok a uvedl, že se pracuje i s verzí, že atentátník nejednal sám.

Je podezření, že střelec na Fica nemusel být sám
Matúš Šutaj Eštok
20. května 2024 - 07:03

Ministr vnitra přišel s informací, že se pracuje i s verzí, že atentátník nejednal sám. „Pracujeme i s verzí, že nešlo o osamělého vlka. Vyšetřovatel byl proto doplněn o vyšetřovací tým,“ dodal ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

„Je tu i verze, že se pachatel pohyboval v určité skupině lidí, kteří se na tento trestný čin hecovali a vzájemně podporovali. To jsou operativní informace, které máme. Jedna z nejzávažnějších, které toto všechno potvrzují, je ta, že dvě hodiny po spáchání činu měl pachatel vymazanou všechnu facebookovou i komunikační historii. Nevymazal to on ani jeho manželka,“ konstatoval Eštok.

Robert Kaliňák pak ještě dodal, že je naprosto vyloučené, aby si historii mohl smazat atentátník sám, neboť už měl pouta na rukou a byl pod dozorem policie.



Na Slovensku probíhá výjimečná bezpečnostní situace

„Všichni policisté jsou v terénu, jsou monitorovaná obchodní centra, jsou chráněni politici, kterým přišly výhrůžky smrtí, a jsou chráněny také některé redakce,“ pokračoval Robert Kaliňák.

„Každou jednou hrozbu a šíření nenávisti budeme postihovat,“ doplnil ministr vnitra Šutaj Eštok.

Oba politici se velmi silně vyhranili proti opozičnímu hnutí Slovensko, které vede Igor Matovič. Podle nich Matovič nepochopil situaci a dál rozdmýchává nenávist ve společnosti.

Psali jsme:

„My jsme podali ruku, ale byla poplivaná. Matovičova strana přináší do slovenské politiky jen žluč a nenávist,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr vnitra.

Následně se pak ještě Kaliňák opřel do médií, která podle něj velkou měrou přispěla k nenávisti ve společnosti.

„Jako kdyby si média řekla "pojďme Fica dehumanizovat". Všichni na něj bez elementární slušnosti útočili,“ prohlásil Kaliňák a zároveň apeloval na novináře, aby s takovou politikou okamžitě přestali, neboť rozeštvává společnost proti sobě.

„Každému novináři se rád podívám do očí a řeknu omlouvám se, když budou deeskalovat situaci,“ dodal Kaliňák s tím, že je nutné společně kultivovat politiku.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: ta3)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?