Držitelé dluhopisů chtějí, aby Ukrajina obnovila splácení dluhu

zprávy

Zástupci držitelů dluhopisů budou tlačit na Ukrajinu, aby po dlouhé pauze znovu začala splácet dluhy, píše americký deník The Wall Street Journal.

Držitelé dluhopisů chtějí, aby Ukrajina obnovila splácení dluhu
Vladimir Zelenskij, prezident Ukrajiny
7. května 2024 - 18:55

Věřitelé Ukrajiny uvedli, že Kyjev mohl počkat se splácením svých dluhů poté, co před dvěma lety do země vtrhly ruské jednotky. Nyní jim jejich trpělivost začíná docházet, uvádí americká média.

Skupina zahraničních držitelů dluhopisů, včetně BlackRock a Pimco, plánuje podle informací od osob obeznámených s touto záležitostí vyvíjet tlak na Ukrajinu, aby příští rok začala znovu platit úroky ze svých dluhů.

Skupina, která vlastní asi pětinu z 20 miliard dolarů hodnoty eurobondů Ukrajiny, nedávno vytvořila výbor a najala právníky ze společnosti Weil Gotshal & Manges a bankéře z PJT Partners PJT, aby jednali jménem této skupiny.



Skupina chce, aby Kyjev, který právě obdržel asi 60 miliard dolarů americké pomoci, uzavřel dohodu o obnovení plateb výměnou za odpis velké části dluhu země. Někteří držitelé dluhopisů této skupiny diskutovali o plánech s vládními úředníky v Kyjevě, informuje The Wall Street Journal.

Podle Journalu se Ukrajina připravuje na začátek jednání s držiteli dluhopisů v květnu a poradci Kyjeva pracují na získání souhlasu Spojených států a dalších vlád. Médium dodává, že schválení dohody není zaručeno, protože Spojené státy a spojenci mají obavy, že peníze daňových poplatníků "skončí v rukou držitelů dluhopisů", pokud Ukrajina obnoví servis dluhu.

Psali jsme:

Jednání mezi Ukrajinou a držiteli dluhopisů budou klíčová pro budoucí finanční stabilitu země. Očekává se, že tyto jednání budou komplikovaná a vyžadují kompromisy ze strany obou stran. Otázkou zůstává, zda se podaří dosáhnout dohody, která bude přijatelná pro všechny zúčastněné strany a přispěje k dlouhodobé udržitelnosti Ukrajiny.

(jk, wsj.com, repro: youtube)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?