Spojené státy přehodnocují sankce proti ruským diamantům

byznys

Po odporu afrických zemí, indických brusičů drahokamů a newyorských klenotníků přehodnocují Spojené státy nejpřísnější prvky zákazu obchodu s ruskými diamanty ze strany skupiny G7, uvedlo sedm zdrojů včetně Reuters.

Spojené státy přehodnocují sankce proti ruským diamantům
Ilustračí foto
19. května 2024 - 14:22

Balíček sankcí, který byl schválen v prosinci a zahrnuje zákaz v celé Evropské unii, představuje jednu z největších změn v odvětví za poslední desetiletí.

Dva ze zdrojů obeznámených s jednáními uvedli, že Američané se odpojili od pracovních skupin G7, které se zabývají přísnými kontrolami, přičemž jeden z nich je popsal jako "přítomné, ale neaktivní". Ministerstvo zahraničí USA odmítlo situaci komentovat, komentuje Reuters.



Vysoce postavený úředník Bidenovy administrativy uvedl, že Washington svůj postoj nezměnil a že Spojené státy budou nadále spolupracovat s G7. "Budeme se snažit najít správnou rovnováhu mezi poškozením Ruska a zajištěním toho, aby vše bylo realizovatelné," řekl úředník, který si přál zůstat v anonymitě.

Psali jsme:

Sankce G7 mají za cíl zasáhnout další zdroj příjmů pro Kreml ve válce na Ukrajině, přestože podle výsledků ruského státního těžaře Alrosa za rok 2023 představují diamanty pouze malou část zisků Moskvy ve srovnání s ropou a plynem, přibližně 3,5 miliardy dolarů.

(nov, reuters.com, repro: bloomberg)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?