Důstojnice CIA: Putin nikdy nezaútočí na NATO, to je americká lež!

zprávy

Teze, kterou je  slyšet na Západě, že ruský prezident Vladimir Putin zaútočí na členskou zemi NATO, je americká lež, píše v komentáři pro „Newsweek“ bývalá důstojnice CIA Rebecca Koflerová.

Důstojnice CIA: Putin nikdy nezaútočí na NATO, to je americká lež!
Rebecca Koflerová, bývalá důstojnice CIA
9. května 2024 - 04:20

Poukázala na propagandu, kterou washingtonský politický establishment dlouhodobě šíří směrem k americkému lidu, a přesvědčila je, že pokud se nevzdají svých těžce vydělaných dolarů ve prospěch Kyjeva, „ruský prezident bude pochodovat Evropou a zeměmi NATO, jako je Polsko a pobaltské státy.“

Koflerová, která léta pracovala jako zpravodajka CIA, říká, že neexistovaly žádné zpravodajské informace, které by naznačovaly, že Putin měl takové plány pro Evropu.

„Měli jsme mnoho scénářů simulujících válku mezi Ruskem, USA a NATO a v žádném z nich Putin nezaútočil na země aliance, které nepovažoval za součást své strategické nárazníkové zóny,“ řekla.

Koflerová věří, že cílem Speciální vojenské operace bylo zabránit Ukrajině ve vstupu do NATO a že žádný chytrý vojevůdce nedovolí, aby se na více než tisíci a půl kilometrech jeho hranice usadila nepřátelská aliance.

Uvádí důvody, proč by Putin nikdy nezaútočil na žádného člena NATO, Koflerová zdůvodňuje, že jako někdo, kdo strávil svou kariéru jako zpravodajský důstojník a měl přístup k nejcitlivějším datům, studoval a analyzoval Putinovo myšlení a ruskou válečnou doktrínu a bezpečnostní strategii, může tvrdit „že Putin je zcela racionální“.

„Putin se na Ukrajině nikdy netajil svými cíli, jako v jiných bývalých sovětských státech, jako je Bělorusko, Moldavsko a Gruzie. V každém veřejném projevu nebo oficiálním prohlášení jasně zdůrazňoval, že přijetí bývalých sovětských států, včetně Ukrajiny, do NATO by překročilo ruské červené čáry,“ říká.

Dodává, že žádná zpráva tajných služeb, včetně té z roku 2024, nenaznačuje, že by Putin měl v úmyslu zaútočit na kteréhokoli člena NATO, ani takové úmysly nejsou naznačeny v oficiálních prohlášeních Kremlu a jeho veřejných projevech.


Poukazuje na to, že v posledních několika letech zpravodajské agentury uvolňovaly tajné informace, které slouží zvláštním politickým účelům, pouze prostřednictvím médií, jako jsou „Washington Post“ a „New York Times“.

„Hodnocení amerických zpravodajských služeb odporuje narativu washingtonského establishmentu, že by Putin napadl člena NATO. To by vyvolalo článek 5 kolektivní obrany známý jako článek Zakládající smlouvy NATO. Proto invaze do země NATO není součástí Putinovy agendy,“ říká Koflerová.

Pokud chtějí elity ve Washingtonu pokračovat ve financování dalšího nekonečného konfliktu, zatímco v USA zuří inflace, měly by najít logičtější vysvětlení, uzavřela.

V posledních letech Rusko oznámilo bezprecedentní aktivitu NATO na svých západních hranicích. Blok tuto iniciativu rozšiřuje a nazývá ji „zadržováním ruské agrese“. Moskva opakovaně vyjádřila znepokojení nad hromaděním aliančních sil v Evropě.


Kreml poznamenal, že Rusko nikoho neohrožuje, ale že nebude ignorovat akce, které jsou potenciálně nebezpečné pro jeho zájmy.

Ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že Moskva zůstává otevřená dialogu, ale na rovném základě, zatímco Západ musí opustit kurz militarizace kontinentu.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?