Karibský scénář: Co znamená ruské oznámení o jaderných cvičeních?

zprávy

Ruská federace oznámila cvičení na použití taktických jaderných zbraní. Ruské úřady oficiálně spojily cvičení o použití taktických jaderných zbraní oznámená v Ruské federaci s Macronovými prohlášeními o vyslání vojáků na Ukrajinu.

Karibský scénář: Co znamená ruské oznámení o jaderných cvičeních?
Ilustrační foto
7. května 2024 - 02:20

Kreml dává jasně najevo, že pokud vojska NATO vstoupí na Ukrajinu, válka může přerůst v jadernou, píše ukrajinský web Strana..
 
Na Ukrajině a na Západě se s takovými „vzkazy“ z Moskvy často zachází pouze jako s vydíráním a planými výhrůžkami, které se Kreml neodváží realizovat. I když existují i jiné názory. Například Biden dříve uvedl, že možnost použití jaderných zbraní Ruskou federací považuje za reálnou.
 
Nikdo kromě samotného Putina přirozeně plně neví, co si o tom Putin vlastně myslí.
 
Faktem ale je, že téma nutnosti jaderného úderu na Ukrajinu nebo přímo na Západ nebo předložit oficiální ultimátum s takovou hrozbou se v Rusku dlouho probíralo. Tvrdí to politici, odborníci (například Karaganov) a Z-blogeři.

 
Říkají asi toto: Proč donekonečna bojovat konvenčními zbraněmi na Ukrajině, která neustále dostává pomoc ze Západu, když se dá vše vyřešit pár jadernými údery. A proč vymýšlet způsoby, jak bojovat proti západním zbraním, když můžete přerušit jejich dodávky předložením ultimáta Západu s hrozbou jaderného úderu. Tedy opakovat kubánskou raketovou krizi z roku 1962 .

Zastánci tohoto pohledu jsou přesvědčeni, že v reakci na ultimátum, nebo dokonce jaderný úder na Ukrajinu, Západ nevrátí úder, ale přijme podmínky Ruské federace, protože bude mít za to, že otázka kontroly nad Melitopolem nebo Berdjanskem nestojí za hrozbu zničení lidské civilizace.
 
Ale v Rusku existují také kategoričtí odpůrci tohoto pohledu . Věří, že rizika pokusu zopakovat „karibský scénář“ v 21. století jsou extrémně vysoká. A dospět ke kompromisu, abychom se vyhnuli válce, jako v roce 1962, nemusí být nyní možné.
 
Postoj Pekingu, který opakovaně hovořil o nepřípustnosti použití jaderných zbraní, je navíc velmi silným odstrašujícím prostředkem.
 
Ale pokud má Rusko nějaký důvod předložit Západu „jaderné ultimátum“, o kterém se Čína a další země „globálního jihu“ mohou pokusit přesvědčit, že jde o skutečné „casus belli“, pak je pravděpodobné, že Kreml se rozhodne k takovému kroku , výrazně vzroste.
 
Moskva může jako podobný důvod využít zavádění jednotek NATO na území Ukrajiny s následným přímým střetem s Ruskou federací a výměnou úderů. Alespoň pro to budou mít zastánci „jaderného ultimáta“ další argumenty.
 
A to je důvod, proč jsou mnozí v USA a EU proti vyslání vojáků na Ukrajinu, protože věří, že to není něco, co Kreml vyděsí, ale naopak něco, na co Kreml čeká.
 
Zároveň na Západě existuje také názor, že pokud se válka skutečně vyvine podle scénáře nepříznivého pro Kyjev, pak kromě nasazení jednotek NATO existuje ještě jeden způsob, jak se vyhnout porážce a kapitulaci Ukrajiny. - zastavit válku podél frontové linie. Ukrajina zůstane suverénním státem s přístupem k moři a vlastní armádou. A to nepovede k prudkému zhoršení bezpečnostní situace pro Západ.

A nejnovější „jaderná“ prohlášení z Moskvy poskytují zastáncům tohoto pohledu další argumenty.

Také prohlášení Ruské federace o pořádání cvičení mohou mít také krátkodobé taktické cíle.

V posledních týdnech se objevilo mnoho předpovědí, že Krymský most bude napaden. Mezi možné termíny patřila buď prezidentská inaugurace (7. května), nebo 9. května.

Hlavní údernou silou jsou západní rakety dlouhého doletu. Včetně těch britských.

Je proto možné, že jedním z cílů současných tvrdých prohlášení je pokus hrozivými „odvetnými opatřeními“ ovlivnit Západ tak, aby zastavil útok na Krymský most, bude-li v nejbližších dnech plánován.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?