NATO na Ukrajinu vojáky nepošle

zprávy

Na summitu NATO bude v červenci schválen dokument, který bude obsahovat jasný bod proti vyslání pozemních vojsk na Ukrajinu, informoval italský deník Corriere della Sera s odkazem na již připravený návrh.

NATO na Ukrajinu vojáky nepošle
Ilustračí foto
10. května 2024 - 07:22

Aliance bude nadále pomáhat Kyjevu, avšak bez nasazení pozemních sil. A východní křídlo bude dobře chráněno před potenciální ruskou agresí. Na summitu NATO bude v červenci schválen dokument, který bude obsahovat jasný bod proti vyslání pozemních vojsk na Ukrajinu, informoval italský deník Corriere della Sera s odkazem na již připravený návrh.

Aliance bude pokračovat v pomoci Kyjevu, ale bez použití pozemních sil. V dokumentu se rovněž uvádí, že NATO bude nadále posilovat své východní křídlo kvůli agresi Ruska proti Ukrajině.

Celkem 300 000 vojáků bude připraveno chránit východní křídlo NATO v případě potřeby: od pobaltských zemí po Bulharsko, uvedl deník Corriere.

Možná nejklíčovější bod dokumentu je odmítnutí vyslání vojsk na Ukrajinu. Myšlenku o vyslání vojsk na Ukrajinu oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron, avšak setkala se s nesouhlasem většiny členů Aliance.



Doposud vedl americký ministr obrany Lloyd Austin tzv. „Rammsteinskou koalici“. Na summitu v červenci však bude rozhodnuto o převedení této úlohy na sídlo NATO v Bruselu. Stane se tak několik měsíců před prezidentskými volbami v USA.

Členové NATO také hledají možnosti, jak dodat Ukrajině další protivzdušné raketové systémy „Patriot“. Podle odhadů ukrajinských úřadů by 25 takových komplexů stačilo k ochraně celého vzdušného prostoru země. Zatím však, píše Corriere della Sera, existují pouze předběžné dohody o dodání pouze dvou protivzdušných systémů - z Německa a Španělska. Nizozemsko je jako celek připraveno poskytnout Ukrajině systémy „Patriot“, avšak probírají se právní aspekty, a Polsko a Řecko odmítly.

Psali jsme:

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg opakovaně prohlásil, že Aliance nepošle na Ukrajinu vojáky. Macron však veřejně několikrát v posledních měsících diskutoval o vyslání vojáků na Ukrajinu. Kyjev zase naopak několikrát zdůraznil, že nechce, aby na Ukrajinu byly vyslány západní vojska, ale pouze západní zbraně.

(nov, Corriere, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?