Protesty rolníků v Nizozemsku: Armáda je připravena k akci

zprávy

Je Nizozemsko na pokraji občanské války? Po týdnech protestů proti novým pravidlům pro hnojiva, která znamenají konec pro 30 procent chovů hospodářských zvířat, chtějí nizozemští farmáři zítra zablokovat silnice, dálnice a letiště.

Protesty rolníků v Nizozemsku: Armáda je připravena k akci
Traktory blokují silnice
4. července 2022 - 04:20

Vláda hrozí nejen masivní policejní akcí, ministr obrany oznámil, že připravena je i armáda.

V pondělí by v Nizozemsku nemělo jít nic. Mark van den Oever, šéf farmářské protestní organizace Farmers Defence Force (FDF), očekává obrovské protesty v ulicích a na dálnicích. Zablokovány mají být mimo jiné příjezdové cesty na letiště Amsterdam-Schiphol, Eindhoven a Maastricht. Výsledkem by byl podle dopravních hlídek dopravní chaos a rekreanti, kteří zmeškají své lety.

Vláda se staví tváří v tvář masivním protestům a už se nebojí vojenské akce. Nizozemská policie prorazí silniční blokády „těžkými prostředky". Zablokování letišť je nemožné, oznámil ministr obrany: „Schiphol je zásadní. Letiště musí zůstat otevřené,“ říká Kajsa Ollongren, „řeknu to velmi jasně:

Farmáři už týdny protestují proti novým požadavkům vlády na dusík. Kvůli soudnímu rozhodnutí ESD a Raada van State musí být emise dusíku v okolí evropských přírodních rezervací Natura 2000 v celém Nizozemsku sníženy o 80 procent. V důsledku toho se mnoho farmářů muselo vzdát svého podnikání.



Farmáři v posledních týdnech svými velkými traktory hlasitě blokují dálnice. Nálada v zemi připomíná občanskou válku, píše deník NRC Handelsblad. Podle NRZ mají politici pro demonstrace stále méně pochopení a tváří v tvář hořícím balíkům sena mluví o „násilí“.

Farmáři minulé pondělí prorazili policejní barikádu před domem ministryně životního prostředí Christianne van der Wal. Policejní auto bylo nacpané senem a poškozené a před ministrovým domem byla vyprázdněna nádrž na kejda. To přesahuje všechny hranice a dotýká se právního státu a demokracie. To je podle verdiktu politiků a policie nepřijatelné.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:jouwatch,foto:arch.)





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif