Spojené království se obává, že tanky Challenger 2 budou zajaty Rusy

zprávy

Britská armáda předkládá nouzové plány na obnovu hlavních bitevních tanků Challenger 2, pokud budou poškozeny na Ukrajině, aby se zabránilo jejich pádu do rukou ruských jednotek, uvedl Sun 27. ledna.

Spojené království se obává, že tanky Challenger 2 budou zajaty Rusy
Ilustrační foto
29. ledna 2023 - 13:01

Začátkem tohoto měsíce vláda Spojeného království oznámila průlomové rozhodnutí dodat 14 tanků Challenger 2 na Ukrajinu. Tank je chráněn klasifikovaným pancéřováním, přezdívaným „Chobham“, o kterém se říká, že je vyroben ze směsi keramiky, oceli a sloučenin tlumících nárazy.

Podle Sun nyní britští důstojníci spolupracují s ukrajinským vrchním velením, aby zajistili, že tanky Challenger 2 budou moci být odtaženy zpět do bezpečí, pokud budou vyřazeny z akce.

Úředník z ministerstva obrany řekl: „Pokud je tank zničen nebo vyřazen z provozu, první možností je vždy pokusit se o opravu. Můžete jej odtáhnout jiným tankem nebo použít speciální obrněné vozidlo na opravu a vyprošťování – které vypadá jako tank s jeřábem.“

„Nejhorším scénářem je ale zničení tanku, když se linie hroutí a přátelské síly jsou na ústupu," dodal nejmenovaný představitel.

„Prvním krokem je školení a spolupráce s plánovači misí, abychom se pokusili zajistit, aby Challengery nebyly použity ve scénářích, kde si myslí, že kolaps je reálná možnost… Krok dva zajišťuje, že na taktické úrovni jsou Ukrajinci vycvičeni k vyproštění tanku pod palbou. Odvaha jim rozhodně nechybí.“



Jedním z plánů, které britská armáda v současné době zvažuje, je mít v pohotovosti soukromé vojenské dodavatele, kteří by opravili zasažené tanky. Šlo by o přímé zapojení do konfliktu na Ukrajině.

Spojené království poskytuje podporu kyjevským silám od zahájení ruské speciální vojenské operace na Ukrajině před téměř rokem.

Zpráva The Sun přišla po jednáních o americkém  plánu zbavit hlavní bitevní tanky M1A2 Abrams určené na Ukrajinu utajovaného pancéřování s ochuzeným uranem. 31 tanků, které Washington slíbil dodat, bude údajně vybaveno tím, čemu se říká FMS pancéřování.

Opatření, která USA a Velká Británie přijímají na ochranu tajemství svého tanku, odrážejí jejich velmi malou důvěru v kyjevské síly. Obě mocnosti zjevně chápou, že těch pár desítek tanků, které se chystají dodat, na bojišti nic nezmění. Tyto tanky mají pouze prodloužit konflikt a vyčerpat ruskou armádu

(rp,prvnizpravy.cz,thesun,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif