U Doněcka se situace pro ukrajinské ozbrojené síly zhoršuje

zprávy

Ruské jednotky po průlomu u Očeretina, kde se vytváří hrozivá situace pro ukrajinské ozbrojené síly, pokračují v rozvoji ofenzivy v Avdijivském směru, píše ukrajinský web Strana.

U Doněcka se situace pro ukrajinské ozbrojené síly zhoršuje
Ilustrační foto
26. dubna 2024 - 03:20

Rusové tak postoupili k vesnici Solovjevo jižně od Očeretina. Mezi těmito osadami je také pokrok, uvádí DeepState.

Solovjevo, soudě podle mapy zdrojů, je obsazeno asi z třetiny. Ruské veřejné stránky tvrdí, že Solovjevo je obsazeno téměř až po jihozápadní okraj. Ukrajina to nepotvrdila.



Pohyby v oblasti Solovjeva a sousední Novobachmutovky (soudě podle mapy DeepState a ruských veřejných map, již ztracené) přímo ohrožují pozice ukrajinských ozbrojených sil v Berdyči, kterým hrozí obchvat ze severozápadu.

V širším měřítku lze tento směr použít k otočení na jih a pokusu o obklíčení území západně od Avdijivky - Umanského regionu a kde se nyní ukrajinské ozbrojené síly snaží zorganizovat novou linii obrany. Nyní, po průlomu u Očeretina, který se ukrajinským jednotkám zatím nepodařilo zastavit, hrozí, že by ruské jednotky mohly přejít do týlu této linie.

Pokud jde o Očeretino, podle mapy DeepState je již částečně obsazen a částečně je v šedé zóně.

Ukrajinský vojenský expert Konstantin Mašovec se domnívá, že ruské jednotky už zřejmě obsadily severozápadní okraj Očeretina.

Čili obecně v tomto směru pokračuje nebezpečná krize pro ukrajinskou armádu, která dosud nebyla překonána. A aby se zastavil postup ruské armády, jsou ozbrojené síly Ukrajiny nuceny sem vyslat nové zálohy. Nikdo přitom nemůže vyloučit, že Rusové brzy udeří jiným směrem, kde budou tyto rezervy také potřeba. Jak jsme již psali, jde o hlavní taktiku ruských jednotek – neustále tlačit na celou frontu, hledat slabá místa, kde pak mohou udeřit, postupně vyčerpat zálohy ukrajinské armády.



Ruské jednotky výrazně postoupily také v Krasnogorovce v Doněcké oblasti (město severně od Marinky).

Podle Deep State obsadili Rusové část jižních oblastí.

Soudě podle mapy se již bojuje v bezprostřední blízkosti největšího průmyslového podniku v Krasnogorovce, který je klíčovým bodem obrany ukrajinských ozbrojených sil ve městě.


Ruské vojenské telegramové kanály zveřejňují video s ruskou vlajkou v jedné z budov podniku. Podle ruských map byla přinejmenším část tohoto podniku již obsazena  Rusy.

V ranní zprávě generálního štábu je Krasnogorovka zmíněna jako místo, kde ukrajinské ozbrojené síly zadržují pokusy Ruské federace o útok a prolomení obrany. „Boje v Krasnogorovce jsou extrémně brutální a nepřítel přitáhl své dělostřelectvo téměř k samotnému městu,“ zhodnotil situaci ukrajinský vojenský expert Konstantin Mašovec.

Vojenské publikace také píší, že Krasnogorovka byla znovu napadena tanky, krytými plechy před systémy elektronického boje. Design ukazuje jeho účinnost a Rusové se již začali před drony chránit „plechy“ na obrněných vozidlech.

K ostřelování. V Čerkaské oblasti se v noci dostalo město Smila pod raketový útok. O příjezdu do zařízení infrastruktury je známo. Šest lidí bylo zraněno, poškozeno bylo 47 soukromých domů a jedna výšková budova.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif