Ukrajina zveřejnila první záběry raketometů HIMARS v akci

zprávy

<< VIDEO >> 25. června ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo video ukazující poprvé v akci několik raketometů M142 HIMARS nedávno dodaných USA.

Ukrajina zveřejnila první záběry raketometů HIMARS v akci
Ilustrační foto
26. června 2022 - 09:01

Krátké video ukazuje dva HIMARS, High Mobility Artillery Rocket Systems, jak zaujímají pozici v blíže nespecifikované části Ukrajiny, poté odpalují pouze tři rakety. Ukrajinské ministerstvo obrany neposkytlo žádné informace o povaze cíle ani neobjasnilo, zda byl útok úspěšný.

Kyjevské síly obdržely první várku odpalovacích zařízení HIMARS začátkem týdne. Šarže je součástí čtyř nosných raket, které USA slíbily dodat 1. června.

HIMARS dodávané na Ukrajinu mají být vyzbrojeny přesně naváděnými raketami řady M30/M31 GMLRS, které mají dolet více než 70 kilometrů. Rakety GMLRS jsou naváděny inerciálním navigačním systémem s podporou GPS a mají kruhovou chybu pravděpodobně jeden metr. Do každého odpalovacího zařízení lze naložit pouzdro se šesti raketami.



V rámci nového balíčku vojenské pomoci , který USA oznámily 23. června, obdrží Ukrajina další čtyři odpalovací zařízení HIMARS. Země také obdrží další systémy, které mohou odpalovat rakety GMLRS. Spojené království poskytne tři odpalovací zařízení M270B1 MRLS, zatímco Německo dodá tři odpalovací zařízení M270A1 MARS II.

Systém HIMARS je vysoce účinný, zvláště když je vyzbrojen přesně naváděnými raketami GMLRS. Jako každý jiný zbraňový systém však může být detekován a zničen.

Ruská armáda pravděpodobně využije své prostředky protivzdušné obrany k omezení účinnosti raket GMLRS a své protibateriové schopnosti, které zahrnují protibateriové radary, průzkumné drony a přesnou palbu, k neutralizaci odpalovacích zařízení HIMARS.

Rusko již dříve varovalo Ukrajinu, že na jakýkoli útok na své území zbraněmi dodanými Západem, jako je HIMARS, odpoví zničením „velitelských center“ v Kyjevě a dalších oblastech.



(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif