Washington zatím nechce dát Kyjevu stíhačky

zprávy

Administrativa Spojených států projednává s ukrajinskými úřady dodávky různých druhů zbraní a vybavení, jejich seznam se upravuje podle toho, jak se mění podmínky na bojišti.

Washington zatím nechce dát Kyjevu stíhačky
John Kirby, koordinátor strategické komunikace v Radě národní bezpečnosti Bílého domu
26. ledna 2023 - 04:20

Oznámil to ve středu na brífinku koordinátor pro strategickou komunikaci v Radě národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby.

Byl požádán, aby se vyjádřil k možnosti vyhovět žádosti Kyjeva o americké stíhačky čtvrté generace.

„Neustále diskutujeme s Ukrajinou o jejich vojenském potenciálu. Jak jsem řekl, upravujeme dodávky zbraní, jak se mění podmínky na bojišti. Ukrajina nemůže za to, že chce stále více zbraňových systémů. Není to poprvé, co mluví o stíhačkách, ale nemám k tomu žádná prohlášení,"  odpověděl Kirby.



Ve středu americké úřady oznámily svůj záměr dodatst 31 tanků M1 Abrams do Kyjeva. Německá vláda obratem potvrdila, že pošle Ukrajině 14 tanků Leopard 2 ze zásob německých ozbrojených sil a vydá povolení k reexportu z jiných zemí. Od začátku prezidentství Joea Bidena přesáhla americká vojenská pomoc Ukrajině podle Pentagonu 27,8 miliardy dolarů. Od roku 2014 toto číslo činilo více než 29,9 miliardy dolarů a po zahájení speciální vojenské operace Ruské federace více než 27,1 miliardy dolarů.

Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov v úterý řekl, že ruské síly zničí americké tanky M1 Abrams, stejně jako další vojenskou techniku zemí NATO, pokud se americká administrativa rozhodne je dodat Ukrajin

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif