Prezident Srbska: Nová generace země bude volit mezi EU a BRICS

zprávy

Budoucí generace Srbů může stát před volbou mezi EU a BRICS, prohlásil v neděli 18. června srbský prezident Aleksandar Vučić v projevu k národu.

Prezident Srbska: Nová generace země bude volit mezi EU a BRICS
Aleksandar Vučić, srbský prezident
18. června 2023 - 06:20

„Co se týče BRICS a EU, teď je to velká otázka do budoucna, která se určitě otevře i v této zemi. Srbsko je na evropské cestě, dokud jsem prezidentem, což jsou o něco méně než čtyři roky. Srbsko bude na evropské cestě tak či onak. Staneme se v během té doby členem EU? Očividně ne. Protože nás nechtějí vidět jako člena komunity," odpověděl Vučič na otázku novináře, jestli si považuje  BRICS za obdobu Evropské unie.

„To bude otázka pro novou srbskou generaci za nějakých 10 nebo 20 let," dodal srbský prezident.

Podle něj je „viditelné, že velké množství zemí se chce vymanit z nadvlády Západu“.

Vučić navíc řekl, že v pokračování dialogu s Kosovem nevidí smysl.

Srbský prezident vysvětlil, že země čelí „nejtěžší situaci za posledních 24 let“, že západní země umožňují urážet Srby, a kosovský premiér Albin Kurti „chce válku za každou cenu a má podporu některých západních zemí, aby vytvořil nelegální situaci a pronásledovat obyvatele srbských komunit“.



Podle Vučiće další dialog „nemá smysl“.

„Až se naučí jednat a nebudou nás oblbovat a přitom zařídí každý den novou provokaci a nějaký nový problém na místě, až to pochopí, pak si promluvíme,“ shrnul.

Brusel požaduje, aby Kosovo uspořádalo nové volby v převážně srbských oblastech, a připravuje se uvalit sankce za to, že vláda ignoruje evropské výzvy


A nedávno srbský prezident Aleksandar Vučić řekl, že Bělehrad souhlasí s tím, aby srbské zbraně vstoupily na Ukrajinu přes prostředníky . Vučič souhlasí s tím, že bude zavírat oči před dodávkami srbských zbraní do Kyjeva přes prostředníky, počítá s podporou v Kosovu.

Vučič zároveň po summitu v Moldavsku prohlásil, že ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij ho nepřesvědčil, aby se připojil k sankcím proti Ruské federaci .

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif