Zbořil: Boj s dezinformacemi, to je dobře placené povolání

politika

<< VIDEO >> Jsou to dobře placená pracovní místa, pro které se stále víc a víc musí shánět nějaké budovy a  nedej bůh nějaké nové stavět,“ říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz

Zbořil: Boj s dezinformacemi, to je dobře placené povolání
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
16. ledna 2021 - 03:20

V dnešní hektické době, kdy máme zpravodajství plné Covidu a amerických voleb,  jako kdyby se zapomínalo na ty zprávy,  které byly před tím. Třeba téma migrantů v západní Evropě. Zprávy o nich jako kdyby vymizely. Ale máme boj s dezinformacemi, ačkoliv exprezident Václav Kaus tvrdí, že žádné dezinformace nejsou, že je to pro něj prázdný pojem.

Co vy na to všechno pane Zbořile?

„Určitě se v současném světě děje spousta věcí, o kterých se nemluví právě díky Covidu a americkým volbám a mně se osobně zdá, že ty věci, o kterých se nemluví jsou zajímavější než ty, o kterých se mluví. Jednak samozřejmě proto, že těch informací, ať už se jedná o amerického prezidenta a jeho osud nebo o Covidu a jeho šíření a jeho přetváření v další a další mutace, je tolik,  až jsou nedůvěryhodné. A tím se ale stalo, že některé jiné zprávy, které se útržkovitě objevují, se dají považovat za seriózní,“ uvedl Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

A co původní témata…

„Máte pravdu v tom, že o některých tématech, kterými nás média živila neúnavně, dokonce několik lete,  se vůbec nemluví. Všimněte si brexitu, to není jenom o tom , že bylo podepsáno, ačkoliv brexit je už proveden a běží,  co se stane s fotbalisty, kteří jsou nebo nejsou na britských ostrovech. Ale to samé je omezení zpravodajství z Ruska. Nedávno vysílala televize nějaký záběr jak vypadá Moskva a Petrohrad a byly to záběry staré asi tak 30 let. Není to jenom ledabylost, je to nezájem zpravodajů o těch věcech mluvit. Výjimečně,  když promluví pan Mathé z Běloruska, Polska, ale to je zcela výjimečné, tak ten má věcnou informaci. Ale najednou jako kdyby zmizel brexit z  mapy Evropy, ale třeba problém migrace, vždyť jsme tím byli od rána do večera krmeni doslova a nejenom médii, těmi posly z Bruselu, neziskovkami, Člověkem v tísni, ty nás všichni zásobovaly osudy kdejaké lodi ve Středozemním moři a situací na hranicích Řecka. Najednou jako kdyby Řecko neexistovalo. Ti  lidé ale přece nezmizeli. Sem tam se objeví zpráva z kruhu té osídlovací skupiny lidí, a to v podstatě jenom tehdy, když páchají nějaký zločin,“ říká Zdeněk Zbořil.

Klaus a dezinformace…

„My jsme ještě stále zásobováni tím, že nám někdo vysvětluje, dokonce i z úrovně komisařky Evropské komise, že jsme dezinformováni. Na to odpověděl Václav Klaus zajímavým způsobem, že dezinformace neexistuje, ale že toto slovo je instrument, který slouží k ohlupování lidí. Bez ohledu jakým způsobem to Václav Klaus říká, je pravda, že by se mohlo místo dezinformace také říkat lež nebo nepravda, vědomá nepravda, nepravda používaná k oklamání druhého nebo k dosažení osobního prospěchu. Ale ono to líp zní, když někdo řekne, že je komisařem, který vede boj proti dezinformacím. Takže o tom by se možná mohlo mluvit, abychom mohli pojmenovat ty úřady, které omezují naši svobodu vyjadřování a šíření myšlenek a mají velmi složité názvy. Už se v nich pomalu přestáváme vyznávat, kdo je kdo a co je co, abychom mohli pochopit  proti čemu vlastně bojuji. Bojují vlastně proti lžím, vědomým nepravdám a tak dále. Anebo jsou to dobře placená pracovní místa, pro které se stále víc a víc musí shánět nějaké budovy, nedej bůh nějaké nové stavět?“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif