Zbořil: Každá země, každý národ mají svou legendu

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout různé symboly, různá výročí. Minulý týden to byl pád Bastily…

Zbořil: Každá země, každý národ mají svou legendu
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
20. července 2022 - 03:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Pád Bastily je skutečně zajímavá legenda, která je popsaná jako legenda, ale také historiky dostatečně prozkoumaná, abychom mohli vědět, co se tam tehdy vlastně odehrálo. Ale stejně během těch více než 220 let se objevuje něco co působí zvýšený zájem.  Také spor o událost, která a jaká to vlastně byla. Občas si vzpomenu na Margaret Thatcher, která byla na 200. výročí francouzské revoluce na La Defence v Paříži, kde se všichni její kolegové z evropského společenství předháněli, aby mohli mluvit o významu „pádu Bastily“ a začátku Velké francouzské revoluce. Ona byla snad jediná, která s takovým tím svým typickým umírněným ale rozhodným hlasem řekla, že žasne nad tím, kolik povyku se nadělá okolo události,  jejíž následky se musely 200 let napravovat. Dnes jsme se dozvěděli, že budou na Champs-Élysées  pochodovat dokonce nějaké vojenské jednotky dovezené z České republiky a že se také uvažovalo o tom,  zda tam s nimi nebudou pochodovat Ukrajinci. Jestli to měl být batalion Azov, nebo nějaký jiný, od toho se zřejmé rychle upustilo,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Další legendy…

„Na ty podivuhodné události, na které se vzpomíná,  je celá řada, každá země, každý národ má svůj příběh. Údajně zpívající dav v Bruselu okolo divadla, kde se hrála opera Daniela Aubera Němá z Portici   způsobila belgickou revoluci, pád monarchie, respektive  podřízenosti habsburské  monarchii, a způsobila vznik státu,  kterému evropské mocnosti zajišťovaly „svatou neutralitu“ a pak, samozřejmě, ji hned po deseti letech porušily.

Mnozí z nás si ještě pamatuji „výstřel z Aurory“, který měl zahájit Velkou říjnovou socialistickou revoluci v roce 1917 a okolo kterého se dodnes dohadujeme, jak to vlastně s tou Aurorou bylo - jestli tam vůbec byla a nebo jestli to nebyla loď dopravená k opravě do Petrohradu, která pak sice vystřelila ale v 18:00 večer, protože to byl jediný signál, který bylo slyšet v centru města a oznamoval kolik je hodin. A navíc měl být vystřelen z děla  Petropavlovské pevnosti.
 
 Takže  velké události mají  své racionální vysvětlení, mají svá historická pozadí, ale chce se mi říct, že  legendy, které okolo nich vznikají  jsou vždycky zajímavější a barvitější.  Velká francouzská revoluce, ať už její následky byly jakékoliv, se vzpomíná bez ohledu na to, co  všechno způsobila, skoro  všemi evropskými národy a nebo alespoň státy, které mají červeno-modro-bílou trikoloru jako státní znak a jsou dočasně sdružené  v Evropské unii,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif