Zbořil: O prezidentech v uniformách

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom si připomenout  kdo všechno z našich prezidentů nosil uniformu.

Zbořil: O prezidentech v uniformách
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
20. srpna 2022 - 03:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Ono je to s těmi českými a československými prezidenty takové trošku zvláštní, oni nebyli až na jednu výjimku vojáky. Dost často se předváděli v uniformách nebo stylizovaném oblečení, které uniformu připomínalo. Už Tomáš Garrigue Masaryk nosil tu pověstnou  legionářskou „masaryčku“, a také rajtky a jezdil na koni jako „rajtující“ armádní důstojník. Dokonce známe fotografii Edvarda Beneše, který se na Staroměstském náměstí v Praze loučí s odcházejícími spojeneckými armádami. Také měl na sobě,  jako ještě několikrát, ale skutečně výjimečně, vojenskou uniformu.

Z dalších komunistických prezidentů Československé republiky,  to možná už ani dnes lidé nevědí, to byl Klement Gottwald, který byl dokonce vystavován a pochován v uniformě. Antonín Zápotocký se také výjimečně ale přece jen objevoval v uniformě. A pak konečně došlo na jediného vojáka - generála Ludvíka Svobodu, který v  uniformě dokonce vystupoval v roli hlavy státu in při své účasti na moskevských jednáních v srpnu 1968.  Je známý filmový záznam z jeho cesty z letiště do centra Moskvy (dodnes nevíme, zdali je autentický) a   byl zajímavý mj. také tím, že se tam ukázal také ve vojenské uniformě,“ zavzpomínal Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Po roce 1989…

„Ti porevoluční, myslím tím po roce 1989 instalovaní prezidenti,  sice byli někteří také vojáky, ale ani Václav Klaus a ani Miloš Zeman nezdůrazňovali to, že jsou jako hlava státu také vrchními veliteli České armády. U Václava Havla to v podstatě ani nebylo možné, protože on byl sice voják v záloze, ale vyřazený s modrou knížkou.

Nápad s uniformovaným generálem Petrem Pavlem, že by mohl být zvolen prezidentem, není zas tak směšný, jak si mnoho lidí říká. Jednak žijeme v chaotické době plné všelijakých rozporů mezi lidmi, mezi různými segmenty české společnosti,  a tak se zdá, že jakási pevná ruka v uniformě  by v čele státu nikomu nevadila. Pravda je, že se často v dějinách Československé republiky ministerskými předsedy  stávali také vojáci v chvílích, kdy se zdála být existence státu ohrožena. To dnešní soustřeďování pozornost na generála Pavla je skutečně zvláštní ale i pochopitelné,“ říká Zdeněk Zbořil.

A generál Petr Pavel…

„Mně se jenom zdá, že o generálu Pavlovi toho moc nevíme, kromě jeho životopisu, který je citován někdy s posměchem,  a nebo kromě některých jeho vyjádření na veřejnosti. Ale můžeme o něm předpokládat, že umí dobře anglicky, že má dobrou ruštinu,  a že bude mít podporu v zahraničí. Z kterého „zahraničí“, to snad nechme na rozhodnutí nějaké vyšší moci, protože to jistě u nás doma neovlivníme..

Tento problém se mě zdá trochu složitý snad jen proto, že už i generál Pavel spěchá ve své předvolební kampani až příliš  a zase ji staví jenom na téměř fyzickém odporu vůči Andreji Babišovi a. A to v době, kdy Andrej Babiš ještě ani neřekl, že by soupeřem generála v prezidentských volbách mohl být. Chápu některé potenciální voliče generála Pavla, že by se jim líbila vojenská uniforma na Hradě, protože by to nebylo zas tak neobvyklé, ale přece jenom  bychom se o něm a jeho politických názorech mohli dozvědět něco zajímavějšího než zatím prezentuje on sám jako budoucí hlava státu,“ dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif