Afghánistán v pasti Tálibánu, rozbrojů a koronaviru

zprávy

Loni afghánská vláda netušila, že její jednání s Tálibánem o ukončení bojů a nějaké mírové dohodě, bude v roce 2020 doslova na pozadí katastrofální situace. Afghánskou pro-americkou vládu postihlo vše nejhorší, co mohlo být. Chybí jenom rozsáhlé zemětřesení.

Afghánistán v pasti Tálibánu, rozbrojů a koronaviru
Ilustrační foto
7. dubna 2020 - 07:20

Je jasné, že Alláh Afghánce nemiluje, uvádí publicista František Roček. Jinak by nedopustil, aby Afghánci čelili občanské válce, nezaměstnanosti, chudobě a ještě k tomu rvačce dvou prezidentských kandidátů z voleb v září 2019.

Dr.Ashraf Ghani byl vyhlášen vítězem a zvoleným prezidentem Afghánistánu a na druhé straně je Dr.Abdullah Abdullah, bývalý premiér, který Ghaniho vítězství neuznává a prohlásil se též za prezidenta. Oba uspořádali svou slavnostní inauguraci v hlavním městě Kábulu. Nastalo dvojvládí, a do toho zaútočil koronavirus.



Místo miliardy dolarů koronavirus

Zatím bylo identifikováno v Afghánistánu téměř 400 nakažených. Kolik jich ale je ve skutečnosti?

Aby toho nebylo málo, USA na prezidentské dvojvládí reagovali po svém: snížením pomoci Afghánistánu o 1 miliardu dolarů, což bude mít negativní dopad na hospodářství a obyvatele Afghánistánu, zejména na systém zdravotní péče.

Počet nakažených pilně roste. Postarají se o to virové breberky z Íránu.

Mezinárodní organizace pro migraci odhaduje, že v Íránu je asi 2,4 milionu Afghánců. Po propuknutí koronavirového božího dopuštění v Íránu se více než 140 000 Afghánců vrátilo do Afghánistánu. Utíkají do afghánské nejistoty, protože mají v Íránu jistotu, že nebudou léčeni, pokud se nakazí. Objevily zprávy, že íránské nemocnice odmítly Afghánce nakažené koronavirem, protože mají dost starostí s vlastními nakaženými občany.

Údajně asi 1 000 afghánských migrantů denně vstupuje do Afghánistánu v oblasti Heratu a provincií Nimruz.

Proto nejvíce nakažených je v Heratu. Navrátilců je stále více a tím i ohrožují křehký afghánský systém zdravotní péče závislý na zahraniční pomoci. 


Tálibán a ještě k tomu breberky

Aby toho nebylo málo, Tálibánci v centrální provincii Wardak unesli tři zdravotníky, kteří vysvětlovali obyvatelstvu jak se chovat v čas breberky covid-19.

Přitom mluvčí Tálibánu Zabiullah Mujahid povídal, že pokud bude v oblasti pod jejich kontrolou řádit koronavirus, islamističtí hrdlořezové z Tálibánu zastaví boj proti afghánským bezpečnostním silám, a umožní zdravotnickým organizacím poskytnout obyvatelstvu základní pomoc.

Vydělají na tom i Tálibánci, protože jejich nemocní koronavirem jistě také strčí mezi nemocné chudáky.

Zatím ale je situace normální: Ve venkovských oblastech se dál rvou vojáci, policisté a Tálibánci jako vzteklí psi: V médiích se píše o několik desítkách zemřelých v bojích během uplynulého týdne.

Je tam skutečně veselo, protože např. v sobotu 4. dubna v www.afghanistantimes.af  vyšlo povídání o tom, jak bojovníci Tálibánu nejprve zastřelili kmenového staršího a poté mu uřízli hlavu. Stalo se to v provincii Taliqan. Ke stětí došlo ve vesnici Chakab, kde Tálibánci unesli Mullaha Mansoura v pátek večer po modlitbě.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif