Ázerbájdžánské ozbrojené síly udeřily na území Arménie - facka Rusku

zprávy

Ruský televizní moderátor Vladimir Solovjev označil útok ázerbájdžánských ozbrojených sil na území Arménie za přímou výzvu pro Rusko.

Ázerbájdžánské ozbrojené síly udeřily na území Arménie - facka Rusku
Ilustrační foto
15. října 2020 - 07:20

Arménské ministerstvo obrany 14. října, uvedlo, že ázerbájdžánská strana zasáhla vojenskou techniku umístěnou v Arménii. Baku úder uznalo a nazvalo jej jako „preventivní“.

„Opravdu špatně rozumím? K čemu je OSKB (Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti)? Arménie, která je naším spojencem, je pod naší ochranou nebo ne? Ozbrojené síly Ázerbájdžánu přiznávají nálet na území Arménie. Zároveň útok nazývají jako preventivní ... To znamená, že věří, že mohou zasáhnout cíle na území našeho spojence, “uvedl Soloviev ve svém programu Full Contact na kanálu YouTube.

Moderátor také připomněl hromadný přesun námezdních bojovníků ze Sýrie do Ázerbájdžánu. „Rusko ničilo tyto teroristy v Syrské arabské republice, nyní jsou stejní ozbrojenci 80 kilometrů od ruských hranic, uvedl Solovjev.

Podle novináře se jedná o přímou výzvu a facku Rusku a je nutné pochopit, zda ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev osobně tuto provokaci schválil nebo ne.

„Úder na území našeho spojence nyní znamená co? Toto je již válka mezi Ázerbájdžánem a Arménií. To znamená, že všechny masky byly strženy, “pokračoval Solovjev.

Ze strany Ruska musí být rozhodná odpověď - nikoli výzva velvyslance, nikoli diplomatická nóta, ale skutečná odpověď. Jinak je to úder pro ruskou autoritu jako spojence, uzavřel televizní moderátor.

Ve středu zaútočily ázerbájdžánské ozbrojené síly na vojenskou techniku, která byla používána během bojové služby na území Arménské republiky poblíž Karvacharu (Kelbajar), pouze na základě předpokladů, že tato technika byla údajně připravena zasáhnout osady Ázerbájdžánu, píše se ve vyjádření Ministerstva obrany Arménie. Poté Kreml naznačil, že ruská armáda v současné době kontroluje informace o náletech na území zakavkazské republiky, která je členem Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.


14. října ruský ministr obrany Sergej Šojgu telefonoval s vedoucími vojenských sil Arménie Davidem Tonoyanem a Ázerbájdžánem Zakirem Hasanovem. Během jednání vyzval ministr obrany Ruské federace své kolegy, aby plně plnili závazky ázerbájdžánské a arménské strany v souladu s dohodami uzavřenými v Moskvě 10. října.

Je třeba připomenout, že během jednání konaných 9. -10. října v Moskvě z iniciativy ruské strany za účasti ministrů zahraničních věcí Ruské federace, Arménie a Ázerbájdžánu bylo dosaženo dohod o příměří od 10. října od poledne a zahájení věcných jednání s cílem co nejdříve dosáhnout mírového urovnání. Poslední dny ukázaly, že režim příměří není dodržován. Strany se navzájem obviňují, že příměří narušily.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif