Blaha: Půjde Zuzana Čaputová za mříže na čtyři roky a čtyři měsíce?

zprávy

Mariana Kotlebu Nejvyšší soud odsoudil k šestiměsíční podmínce. Do basy tedy nepůjde. V kauze Zuzany Čaputové to bude daleko složitější, píše na facebooku Ĺuboš Blaha, slovenský poslanec.

Blaha: Půjde Zuzana Čaputová za mříže na čtyři roky a čtyři měsíce?
Ĺuboš Blaha, slovenský poslanec
6. dubna 2022 - 06:20

Podle rozhodnutí soudu Marian Kotleba spáchal trestný čin sympatie k extremistickému hnutí tím, že použil symbol 1488. Sympatie, ale ne propagace. Tak rozhodl soud.

Kromě odborníků a insiderů nikdo na Slovensku netuší, že jde o nějaký rasistický symbol, který odkazuje na jakýsi obskurní výrok od nějakého Američana. Zjevně tedy nejde o propagaci.

V případě Zuzany Čaputové, která použila banderovský pozdrav Sláva Ukrajině, je však všeobecně známo, že jde o symbol ukrajinských fašistů, a proto nešlo pouze o projev sympatie, ale o zjevnou propagaci.

„Po dnešku je tedy zřejmé, že trestní oznámení, které jsem na ni podal, nemůže skončit jinak než obžalobou a odsouzením - pokud dnes za fašistický symbol odsoudili Kotlebu, musí za fašistický symbol odsoudit i Čaputovou,“ upozorňuje Ĺuboš Blaha, slovenský poslanec.

Jasné, Čaputová se může vymlouvat, že pouze citovala ukrajinského básníka Ševčenka. Ale stejně u soudu argumentoval i Marian Kotleba - prý číslo 1488 použil bez jakýchkoli bočních úmyslů.

Soud rozhodl velmi přísně. Prý mohl použít tisíce jiných čísel. A vybral si zrovna to jedno, které v sobě nese extrémistickou symboliku. Neplatí ale totéž i pro Čaputovou?

I ona přece ve svém proslovu mohla použít tisíce krásných Ševčenkových veršů, ale ona si čirou náhodou vybrala právě ten, který odkazuje na symbol, který používají ukrajinští neonacisté.

Logicky - pokud soud odsoudil Kotlebu, bude muset odsoudit i Čaputovou. Jeden i druhý udělali v principu totéž – veřejně se přihlásili k symbolice, kterou používají i fašistická hnutí. Kde je rozdíl?

Čaputová je na tom dokonce hůře. Pokud prezidentka republiky v celosvětově vysílaném projevu vysloví symbol, který používali banderovci v době, kdy vraždili desítky tisíc Poláků či Židů, tak je to učebnicová propagace fašismu.



Zde nejde jen o projev sympatie k banderovcům. Zde jde také o propagaci symbolu, o kterém každý průměrně vzdělaný člověk ví, že patřil do výbavy banderovců.

Prezidentce tedy hrozí 4 roky a 4 měsíce. Tolik vyměřil prvostupňový soud Kotlebovi za propagaci - platí-li "padni komu padni", proč by tolik jistě neměla dostat i Zuzana Čaputová?

V base by mohla dostudovat zločiny banderovců – všechno to upalování zaživa, stahování kůže a házení kojenců o skály. Ať si nastuduje Volyň i nájezdy na východní Slovensko.

Možná jí konečně dojde, že používat pozdravy banderovců je hodně přes čáru. Proboha - vždyť oni vraždili i na Slovensku. A vřískali při tom „Sláva Ukrajině". To jí nevadí?

Já jí to samozřejmě nepřeji. Nikomu to nepřeji. Ale zákony musí platit pro všechny - jak pro Kotlebu, tak pro Čaputovou.

Oni si fakt neuvědomují, že všechno je jednou může dohnat? I cenzura médií, i pronásledování opozice, i kriminalizace jejich kritiků?

Ne nadarmo se na Slovensku říká - jakými zbraněmi bojuješ, takovými zbraněmi zahyneš.

(rp,prvnizpravy.cz, fb, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif