Boris Johnson: „Cirkus skupiny G7" na anglické pláži

zprávy

Boris Johnson označil summit G7, který byl zahájen 11. června, za „obrovský mediální cirkus“ poté, co západní vůdci pochodovali před novináři a americký prezident Joe Biden kráčel ruku v ruce po pláži se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem.

Boris Johnson: „Cirkus skupiny G7"  na anglické pláži
G7 na pláži
12. června 2021 - 04:20

Summity G7 jsou proslulé svými mírně směšnými fotografickými příležitostmi, díky nimž se světoví vůdci snaží vypadat přirozeně v bizarních kontextech, jako je pózování se svými partnery na malé schované anglické pláži, ironicky poznamenává tisková agentura.

Pod šedými mračny Cornwallu pozdravil rozcuchaný Boris Johnson a jeho nová manželka Carrie další vůdce G7 a jejich partnery na summitu na účelově postavené dřevěné plošině na břehu Atlantského oceánu. Poté, co se vedoucí vrátili ke společensky vzdálené „rodinné fotografii“, německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Borise Johnsona, aby vystoupil, a řekla mu: „Ty jsi vůdce.“

Francouzský prezident byl velmi zdrženlivý, vyměnil si několik frází s italským premiérem Mariem Draghim, načež Joe Biden objal Emmanuela Macrona , který na oplátku za jeho objetí odpověděl majiteli Bílého domu. Kráčeli ruku v ruce s úsměvem podél pobřežní cesty a diskutovali o státních záležitostech.

Elysejský palác později uvedl, že Macron a Biden hovořili o tom, „jak zefektivnit demokracii pro střední třídu“, a v Číně se shodli na tom, že „by nemělo docházet ke konfrontaci, ale musíme chránit naše hodnoty a zájmy“.
Na zahájení summitu Johnson řekl, že bude mít obrovský vliv na ekonomiku následky „hrozné pandemie“, a pak nejasně naznačil, že by se vůdci mohli přeuspořádat „genderově neutrálnějším a ženštejním  způsobem“.

Poté, co Johnson po svém úvodním projevu nařídil médiím opustit veřejnou část schůzky, řekl: „Musí to být krbová konverzace mezi velkými světovými demokraciemi - stal se z toho obrovský mediální cirkus, ve kterém se musíme veřejně navzájem pozdravit několikrát. “



Jak uvedla agentura Reuters, mnoho z natáčených uvítacích setkání účastníků summitu bylo tak trapných, že první dáma USA Jill Bidenová, která nemohla odolat, o tom žertovala: „Cítím se jako na svatbě.“

Johnson, jehož nedávné manželství bylo jeho třetím, odpověděl slovy, že to bylo jako „chodit po červeném koberci“.

Prezident Biden ironicky vyzval novináře ke koupání a předstíral rozkaz: „Vše do  vody.“

Když se novináři zeptali, jaké bude jeho poselství Vladimiru Putinovi, když se oba vůdci sejdou v Ženevě příští týden, Biden řekl: „Řeknu to vám, až to doručím Putinovi“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif