Guardian: Vnější zásah do Venezuely nebude fungovat!

zprávy

Pouze Venezuela dokáže vyřešit vlastní problémy, napsal The Guardian. Přičemž by si mělo mezinárodní společenství vzít lekci z dějin: zavedení řešení zvenčí nebude fungovat.

Guardian: Vnější zásah do Venezuely nebude fungovat!
Ilustrační foto
4. února 2019 - 11:05

Pouze Venezuela může vyřešit své problémy a vnější intervence není řešením, zní hlas rozumu v deníku The Guardian. Jakákoli krize má globální povahu, jakékoliv řešení je na místní úrovni - a Venezuela se stala posledním příkladem potvrzujícím pravdivost těchto slov. Jakmile se mladý aspirant Juan Guaid“ prohlásil za úřadujícího prezidenta, jakoby odmítl "starého zkorumpovaného revolucionáře" Nicolase Madura, okamžitě zasáhlo světové společenství.
 
Trumpova administrativa trvala na tom, aby všechny země „si vybraly stranu" a podpořily „síly demokracie". Rusko nazvalo tyto události státním převratem provedeným za podpory Spojených států. Čína, latinskoameričtí sousedé, Británie a EU začaly bránit své postoje, vedené soukromými zájmy a předsudky.
 
Během uplynulého týdne se toto mezinárodní přetahování boje o budoucnost Venezuely stalo „stále nebezpečnějším a zbytečným". V tuto chvíli došlo k střetům mezi protestujícími a policisty v ulicích a situace došla do politické slepé ulice.
 
Například poradce americké národní bezpečnosti amerického prezidenta John Boltona vyhrožoval venezuelské vládě vážnými důsledky, pokud by Guaidó byl zraněn nebo byli napadeni opoziční stoupenci. Maduro zase varoval, že Washington by mohl čelit druhému Vietnamu.


Nicméně manévry pozorované během minulého týdne na mezinárodní úrovni a geopolitický boj nezměnily čtyři hlavní alternativy, s nimiž se Venezuelané setkali.
 
Za prvé, mohou pokračovat v podpoře Madura, a doufat, že se situace zlepší tak či onak; druhá možnost spočívá v tom, že hrozí, že místní úřady budou moci na neurčitou dobu využívat moc; třetí scénář - konfliktní strany mohou, jak navrhuje Guaidó, souhlasit s demokratickým předáním moci, který povede k svobodným volbám; a konečně, Venezuelané mohou čelit občanské válce nebo zahraniční intervenci.

Výběr je zřejmý, ale to neznamená, že to tak bude. Jedna věc je jistá. Jak ukazuje historie, jakékoliv dlouhodobé řešení, pokud a kdy se objeví, bude nakonec lokální.
 
„V roce 1913 Woodrow Wilson slavnostně prohlásil: „Nemám v úmyslu učit jihoamerické republiky vybírat si dobré lidi.“ Netřeba říkat, že opravdu nikoho nepoučoval, ani se o to nepokusil. Nicméně, o více než sto let později se musíme z této lekce znovu poučit: vnucování rozhodnutí zvenčí nefungují," dodal The Guardian.

(kou, prvnizpravy.cz, theguardia.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif