Libération: Trump likviduje dohody jako Obamovo dědictví!

zprávy

Za Donalda Trumpa se USA stáhly z klíčových mezinárodních smluv o kontrole zbrojení, konvenční i jaderné, poukázal francouzský list Libération.

Libération: Trump likviduje dohody jako Obamovo dědictví!
Ilustrační foto
21. června 2020 - 10:16

Podle Libération je to mimo jiné kvůli snaze zrušit Obamovy úspěchy, ale také se hovoří o Trumpově nechuti k principu mnohostranného formátu.

Smlouva INF o jaderném odzbrojení, smlouva o kontrole zbraní o otevřeném nebi, smlouva o nešíření jaderných zbraní s Íránem - autor článku v Libération vypočítává všechny nejdůležitější smlouvy, které Trumpova administrativa za dva roky zrušila. Přidává se k nim START III, jednání o jejím prodloužení byla zastavena, navíc hrozby ze strany Spojených států, byť neoficiální, o obnovení jaderných zkoušek v rozporu s moratoriem.

Podle odborníků je skutečností, že se Trump chce zbavit Obamova dědictví. A START III i íránská dohoda byly úspěchem předchozího amerického prezidenta. Trump má však v zásadě tendenci opustit mnohostranný formát. A podporují to nejbližší spolupracovníci amerického prezidenta, včetně bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona.


K této ideologii nedůvěry je přidána snaha odpovídat metodou „zub za zub“ - jako v případě INF, ve kterém Rusko údajně vytvořilo raketu, která není v souladu se smlouvou.

Washington si chce uvolnit ruce, vzhledem k návratu konfrontace mezi mocnostmi, a ještě více s Čínou. Peking modernizuje svůj jaderný arzenál a poprvé vyvíjí „jadernou triádu“, která se skládá z pozemních raket, námořních sil a letadel schopných nést jadernou hlavici.

Čína však není součástí smluv o kontrole zbrojení. Zároveň se v USA i v Rusku někteří domnívají, že tyto podmínky dohod jsou zastaralé.

Nicméně, arzenály zemí jsou velmi odlišné, autor článku poznamenává. USA a Rusko mají více než 6 000 kusů jaderných zbraní, zatímco Čína má méně než 300. A proto bude dohoda o jejich snížení velmi asymetrická. Nalezení ekvivalentů je velmi obtížné neboť celá historie takových dohod je založena na principu parity, dodává pesimisticky Libération.

(kou, prvnizpravy.cz, liberation.fr, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif