Merkelová: Plynovod „Nord Stream - 2“ se musí dokončit!

zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová dala jasnou odpověď ohledně dokončení plynovodu Nord Stream 2.

Merkelová: Plynovod „Nord Stream - 2“ se musí dokončit!
Angela Merkelová, německá kancléřka
2. července 2020 - 11:06

Podle kancléřky extrateritoriální sankce, kterými hrozí Spojené státy „neodpovídají chápání práva“, které existuje v Německu.

Německo nadále považuje projekt Nord Stream 2 za ekonomický a považuje za nezbytné jej dokončit. Ve středu to oznámila německá kancléřka Angela Merkelová a odpovídala na otázky poslanců.

„Myslíme si, že dokončení projektu je správné a v tomto duchu pracujeme,“ citovala kancléřku Ria Novosti. Podle Merkelové extrateritoriální sankce ohrožené USA „neodpovídají chápání (otázek) práva“ existující v Německu.

„Jednáme o ekonomickém projektu, který má politické aspekty,“ řekla. Kancléřka dodala, že po uvedení Nord Stream 2 do provozu si musí Ukrajina zachovat roli tranzitu plynu.


Projekt Nord Stream 2 zahrnuje výstavbu dvou potrubí s celkovou kapacitou 55 miliard metrů krychlových za rok od pobřeží Ruska přes Baltské moře do Německa. K dnešnímu dni je potrubí dokončeno 93%. Zastavení realizace projektu bylo způsobeno tím, že v prosinci 2019 švýcarská společnost Allseas kvůli sankcím USA zastavila stavební práce a odvezla své lodě.

Na začátku června republikáni předložili Kongresu USA návrh zákona o rozšíření sankcí za Nord Stream 2. Jak uvedla tisková služba jednoho z autorů této iniciativy, dokument „vyjasňuje a rozšiřuje sankce podle zákona o zajištění energetické bezpečnosti Evropy“ a je zaměřen na „blokování dokončení plynovodu“.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif