National Interest: Ruské S-400 jsou nebezpečnější, než si myslíte!

zprávy

The National Interest označil ruský protiletadlový raketový systém S-400 "Triumf" za druh zbraně, která mění „pravidla hry".

National Interest: Ruské S-400 jsou nebezpečnější, než si myslíte!
Ruský protiraketový systém S-400
21. ledna 2018 - 04:20

Jak časopis uvedl, S-400 překonává západní analogy hned v několika směrech. Za prvé, ruský model může vypustit několik protiletadlových řízených raket různého doletu najednou. Zejména NI označuje čtyři takové střely, jejichž dolet dosahuje 40, 120, 250 a 400 kilometrů. Americký „Patriot", jak NI upozornil, je schopen vypustit rakety s letovým rozsahem jen 96 kilometrů.

Za druhé, National Interest konstatoval vynikající výkon jedné z protiletadlových raket (9M96E2 s doletem 120 kilometrů), který může S-400 vypustit. Publikace uvádí, že tato raketa nejen letí rychlostí 5 kilometrů za vteřinu, ale je schopna také sestřelit cíle, které letí ve výšce pouze pět metrů nad zemí.


Jako jeden z předních vojenských odborníků Carlo Kopp konstatoval, že S-400 může být vybaven speciálním radarem, který je navržen tak, aby zasáhl moderní stealth letouny, jako jsou F-22 a F-35.

Současně publikace zdůrazňuje, že vývoj S-400 umožňuje Rusku mít relativně malou flotilu bitevniků ve srovnání se Spojenými státy a státy NATO.


Odborníci také poznamenávají, že ruský protiletadlový raketový systém představuje skutečnou hrozbu pro vzdušné detekční a naváděcí komplexy USA a některých dalších zemí NATO. Zejména publikace píše o americkém letadle dalekonosné radarové detekce AWACS Boeing E-3 Sentry, který je zranitelný vůči S-400.

(kou, prvnizpravy.cz, nationalinterest.org, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif