Německá ministryně obrany ohnula záda a slíbila 2% HDP pro NATO

zprávy

Po slavnostní přísaze nové ministryně Annegret Krump-Karrenbauerové v Bundestagu, byli mnozí poslanci překvapeni jejím projevem.

Německá ministryně obrany ohnula záda a slíbila 2% HDP pro NATO
Annegret Krump-Karrenbauerová, nová německá ministryně obrany
26. července 2019 - 06:20
 
Někteří politici byli přesvědčeni, že pro předsedkyni CDU má být tento post pouze „odrazovým můstkem kariéry“ a přípravou na funkci kancléřky. Další označili její cíl zvýšit výdaje na obranu na 2% HDP „ohnutím hřbetu před Trumpem“.

Slavnostní přísaha a následně projev nové německé ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerové mohlo být prodchnuto letní náladou. Naopak při této události se otevřela větší propast ve vládní koalici.

Vše se odehrálo mimo hlavní sál, protože v Bundestagu probíhají opravy. "Někteří poslanci se museli vrátit z dovolené a hledat místo, kde by mohli sedět." Akustika byla špatná, teplota v místnosti byla vysoká. A obecně naznačené změny novou ministryní ještě horko zvyšovalo.

Ve svém projevu nová ministryně požadovala více peněz pro Bundeswehr a uvedla, že je odhodlána zvýšit německé výdaje na obranu na 2% HDP v souladu s požadavky NATO.

Od roku 2014 se partneři NATO dohodli dávat na obranu dvě procenta hrubého národního produktu. Ale  Německo opakovaně kritizovalo prezidenta USA Donalda Trumpa. Letos Německo dá  1,24 procenta, příští rok 1,37 procenta a v roce 2024 1,5 procenta.


Příslib nové ministryně na 2% až na její spolustraníky proto mnohé zaskočil. Kolegové její Křesťansko-demokratické unie pozdravili slova své předsedkyně potleskem.
 


Naopak koaliční partneři ze Sociálně demokratické strany Německa byli pobouřeni. Poslance z levé strany Poslanecké sněmovny to vyděsilo úplně. Proti jejím slovům protestovalo  sdružení „Alternativa pro Německo“.

Bývalý plukovník AdG Rüdiger Lukassen označil Kramp-Karrenbauerovou „nováčkem v otázkách bezpečnostní politiky“. Podle něj se ministerstvo obrany stává „výcvikovým táborem“, který připravuje předsedu CDU na kancléřku.

Levicový politik Dietmar Bartsch rovněž uvedl, že ministerská funkce je pro Kramp-Carrenbauer „odrazovým můstkem pro kariéru“ a zvýšení výdajů na obranu až o 2% HDP je „ohnutím hřbetu před Trumpem“. Navíc „z finančního a politického hlediska je tento cíl nemožný,“ zdůraznila odbornce na obranu z parlamentní frakce zelených Agnieszka Brugger.

 
Kontrola zbraní a integrace Ruska jsou také součástí úkolů Bundeswehru, zdůraznil sociální demokrat Rolf Mutzenich. Místo zvyšování vojenského rozpočtu na 2% HDP musíte najít problémové oblasti na ministerstvu a odstranit je. Posedlost otázkami financování mu připomíná „tančení kolem zlatého telete“. Šéf frakce SPD vyzval novou ministryni obrany, aby odmítla vyslat německé vojáky do Sýrie, aby bojovali proti „islámskému státu“ *. Zdůraznil, že Bundeswehr již přispěl k vyřešení situace v regionu a naléhal, aby neodpovídal na žádosti „rasisty z Bílého domu, které se vyznačují nepředvídatelností a sobectvím“.
 
„Je zřejmé, že velká koalice praská," napsal německý poslanec Bundestagu z levé frakce, Niemo Movassat,

„Potlesk CDU a CSU a zmatené ticho z naší strany se zdá být začátkem konce koalice," řekla Saskia Eskenová, zástupkyně strany SPD.
 
(rp,prvnizpravy.cz, zdf, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif