Pákistán se zastal Talibanu a vyhrožoval Kábulu leteckým úderem

zprávy

Islámábád varoval Kábul, že jakékoli kroky afghánských vládních sil, jejichž cílem je vyhnat Taliban z oblasti Spin Boldak na hranici s Pákistánem, bude zmařeno pákistánským letectvem.

Pákistán se zastal Talibanu a vyhrožoval Kábulu leteckým úderem
Amrullah Saleh, první viceprezident Afghánistánu
16. července 2021 - 10:15

Pákistánské letectvo oficiálně varovalo afghánskou armádu a letectvo, že jakákoli akce směřující k vyloučení Talibanu z oblasti Spin Boldak bude pákistánským letectvem splněna a odrazena. V současné době poskytuje letectvo Pak v určitých oblastech přímou leteckou podporu Talibanu,“ napsal Amrullah Saleh, první viceprezident Afghánistánu,  na Twitteru.

Stalo se tak dva dny poté, co Taliban prohlásil, že převzal kontrolu nad klíčovým kontrolním bodem Spin Boldak v provincii Kandahár mezi afghánským a pákistánským územím. Video zveřejněné Talibanem na sociálních médiích ukazuje bílou vlajku skupiny mávající namísto afghánské národní vlajky nad „Bránou přátelství“.


Pákistán tento týden oznámil, že uspořádá mírovou konferenci o Afghánistánu. Schůze byla původně naplánována na 17. července, ale byla odložena kvůli cestě afghánských politických vůdců do Dauhá, kde budou probíhat rozhovory s vůdci Talibanu.

Taliban v současnosti ovládá až 85% území Afghánistánu; v posledních dnech se zmocnil několika velkých hraničních přechodů v provinciích Herát, Farah a Kundúz.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif