Pokud by vyhrála Clintonová, volby by byly spravedlivé!

zprávy

Přesvědčeno o vítězství Clintonové před volbami v roce 2016 ujistilo americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost Národní výbor republikánů, že Rusko nemůže ovlivnit výsledek hlasování.

Pokud by vyhrála Clintonová, volby by byly spravedlivé!
Hillary Clintonová a Donald Trump
16. července 2018 - 04:20

Napsal to ve své nové knize, bývalý mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Autor trvá na tom, že současné vyšetřování Roberta Muellera zabírá spoustu administrativních sil a odvádí ho z přímé práce.

Ve své nové knize s názvem „Briefing: politika, tisk a prezident“, bývalý mluvčí Bílého domu Sean Spicer tvrdí, že v říjnu 2016 US Department of Homeland Security sdělil republikánům, že Rusko „v žádném případě“ nemohlo ovlivnit výsledek volby. Ve svém exkluzivním materiálu deník The Daily Mail zveřejnil výňatky z knihy.

Jak noviny zdůraznují noviny, popsaná pozice ministerstva se naprosto neshoduje s názory zpravodajské komunity. Čtyři americké zpravodajské agentury, včetně CIA, FBI a NSA, dospěly k závěru, že se Rusko vsměšovalo do voleb do roku 2016 „s úmyslem narušit hlasování ve prospěch Donalda Trumpa". Analytici jen nedospěli k jednotnému názoru, že výsledek „zásahu" ovlivnil výsledek voleb. Nyní odpověď na tuto otázku, stejně jako otázku možné tajné dohody mezi Ruskem a volebním štábem amerického prezidenta, šetří zvláštní prokurátor Robert Mueller (ten před pár dny obvinil 12 důstojníků ruské GRU, že se prý v roce 2016 vloupali do počítačů Demokratické strany a zveřejnili ukradená data, aby poškodili Clintonovou, což Moskva označila za „komedii – pozn. red.).

Ve své knize Sean Spicer popisuje setkání 28. října 2016 mezi zástupci Národního výboru Republikánské strany a zaměstnanci Ministerstva vnitřní bezpečnosti. Na briefingu, na kterém byl Spocer osobně přítomen v té době jako ředitel výboru Public Relations, byli republikáni informováni, že ministerstvo si je vědomo ruských pokusů zasáhnout v nadcházejících volbách, a že vše sleduje.

„Ale oni chtěli, abychom vystoupili před veřejnost a všem předali, že uskutečnit vměšování a ovlivnit výsledek všeobecných voleb není možné, protože se náš volební systém dělí na tisíce krajů, měst a obcí a oblastí,“ napsal bývalý tiskový tajemník Bílého domu ve své knize.


Toto setkání se konalo jen pár dní po závěrečné debatě prezidentských kandidátů, během níž Donald Trump řekl, že volby byly "zmanipulované" a že pokud prohraje, napadne výsledky. Tyto komentáře byly demokraty, včetně samotné Hillary Clintonové, ostře zkritizovány. Clintonová dokonce nazvala Trumpovy předpoklady za „ponižující" americkou demokracii, a že je „strašné", že „někdo, kdo je kandidátem jedné z našich dvou hlavních stran, má takový názor".

Spicer si je jist, ministerstva vnitřní bezpečnosti uspořádalo setkání s republikány na základě přesvědčení v té době, že vítězství Clintonové - je hotová věc, a chtělo, aby volební centrála Trumpa veřejně potvrdila spravedlnost a transparentnost voleb a jejich výsledků.

Jak uvedl Daily Mail v nové knize Sean Spicer rovněž brání svého „bývalého šéfa“, Donalda Trumpa, a vyvrací podezření ze „spiknutí“ jeho týmu s Ruskem. Podle bývalého mluvčího byly všechny pozitivní věci, o nichž prezident mluvil o Rusku během volební kampaně, postaveny na jeho přesvědčení, že bezpečnostní zájmy Moskvy a Washingtonu jsou podobné. Zároveň však Trump ukázal, že může postupovat tvrdě vůči Vladimírovi Putinovi, ujistil Spicer. „On (Trump). byl zjevně hrdý na svoji stálou zástupkyni při OSN, Nikki Haleyovou, která před tváří celé Rady bezpečnosti kritizovala Rusko za okupaci Krymu.“


Jak Spicer popsal, celý skandál kolem ruské „intervence“ a vyšetřování Roberta Muellera znamenalo vážné důsledky: „Trumpova administrativa byla nucena věnovat hodně pozornosti a energie vyšetřování, na rozdíl od politických otázek.“


A tak nakonec ponechme poznámky čtenářů The Daily Mail:

„Řekně mi někdo, prosím, jak Rusové donutili 60 milionů lidí hlasovat pro Trumpa!“

„To jen dokazuje, že celé šetření začalo jen proto, že oni prohráli.“

„Promiňte, ale když stojíte a několik měsíců lžete lidem ... Jak bychom vám tedy měli věřit?“

„Pokud to tedy správně chápu, volby nebyly zmanipulovány, pokud by zvítězila Clintonová - byly padělány pouze v případě, že vyhrál Trump. Ale copak nemluvíme o stejných volbách?“

(kou, prvnizpravy.cz, dailymail.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif