Bitva o Klause. Blažek odrážel kritiku nejen Rakušana

politika

Exprezident Václav Klaus byl hostem televizní diskuze a hovořil o migračním paktu jako o „fatální chybě“. V pořadu Partie Terezie také ostře kritizoval současnou podobu a směřování Evropské unie.

Bitva o Klause. Blažek odrážel kritiku nejen Rakušana
Pavel Blažek (ODS)
7. května 2024 - 06:05

„Považuji to za zločin, fatální chybu. Jsem ochoten na hranicích České republiky s jakoukoliv zemí světa vyndat z kapsy pas a ukázat, kdo jsem. Otevření hranic nebylo pro nás žádným fatálním přínosem. Cestovat se mohlo i před 1. květnem 2004, tedy i bez toho, že jsme byli členy EU,“ prohlásil v pořadu na CNN Prima News exprezident Klaus s dovětkem, že, že by však nebylo moudré z Evropské unie nyní vystupovat.

„Nemáme luxus Švýcarska nebo Velké Británie. Myslím, že jsme bohužel odkázáni na to, abychom zůstali. A revoluční nebo radikální kroky jako další demonstrace na Václaváku, abychom vystoupili? Nejsem anarchista, tenhle nerealistický postoj nesdílím,“ dodal na CNN Prima News Klaus.

Na sociálních sítích se strhla i vlna kritiky, která byla namířena k exprezidentovým postojům. Nepřímo se do exprezidenta pustil např. ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan.

„Já musím říct, že mně názory Václava Klause přímo na zabití nepřipadají, ale jsem rád, že doba, kdy ovlivňoval styl a obsah politiky u nás, už pominula. Kéž by stejně tak pominula i tahle nesnášenlivost vůči jiným názorům. Nebo se aspoň omezila jen na pověstné nesouhlasně pozdvižené obočí,“ napsal v reakci na vystoupení Václava Klause ministr Rakušan.



Mezi kritiky se však objevil i jeden význámaný zastánce, současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Kdo dnes nezaujatě sledoval dialog Václava Klause a Terezy Tománkové, slyšel dva profesionály. Moderátorku, která se nesnaží být chytřejší a agresivnější než ten, koho má ve studiu. A politika, který na rozdíl od mnoha z nás mluví srozumitelným jazykem o podstatných věcech. Ne o pseudoproblémech, jimiž nás permanentně zavaluje většina pražských redakcí a sociálních sítí. Píšu to přesto, nebo právě proto, že jsem členem vlády, kterou právě on tak často kritizuje. O ODS nemluvě,“ zveřejnil na sociální síti X Blažek.

Psali jsme:

„Ocenil jsem úroveň diskuse v jednom TV pořadu, v němž bývalý premiér a prezident Václav Klaus hlavně vzpomínal na dobu, kdy žádal o vstup do EU a vysvětloval některé aspekty EU později i v dnešní době. Zmínil jsem také, že Václav Klaus je kritikem dnešní ODS, kterou i já zastupuji. Pro všechny, kdo mi za to z pozice demokratů spílají a ztotožňují mne s názory Václava Klause třeba na ruský vpád na Ukrajinu: není a nemělo by být nic špatného na tom, když si všimnu srozumitelnosti argumentace i u někoho, kdo není příznivcem vlády či ODS a dokonce má v mnoha směrech opačné názory,“ doplnil ještě ministr spravedlnosti Blažek.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: ovm)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?