Před dodávkou vody na Krym si Kyjev počká na humanitární katastrofu

zprávy

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk nevyloučil, že by Kyjev mohl obnovit dodávky vody na Krym.

Před dodávkou vody na Krym si Kyjev počká na humanitární katastrofu
Ilustrační foto
26. srpna 2020 - 10:10

Jak však uvádí „112 Ukrajina“, Kravčuk poznamenal, že k tomu by došlo pouze v případě, že by poloostrov čelil humanitární katastrofě.

Je přitom zajímavé, že se k tomuto problému Evropská unie důsledně vyhýbá, patrně by došlo na otázku „evropských hodnot“, a ty přece nikdo v protiruském tažení nemůže potřebovat.

Pokud bude Krym čelit humanitární katastrofě, může Ukrajina obnovit dodávky vody na poloostrov, ale to je přesně potřeba obyvatelstva. Jak uvádí „112 Ukrajina“, uvedl to šéf ukrajinské delegace v trilaterální kontaktní skupině pro Donbas a bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk.

"Pokud dojde k nějaké humanitární katastrofě, která souvisí s vodou, můžeme lidem dát vodu," řekl Kravčuk.


Zároveň Kravčuk poznamenal, že vylučuje možnost dodávat vodu na poloostrov průmyslovým podnikům a vojenským základnám, protože ukrajinský lid s tím nikdy nebude souhlasit.

Jak si kanál připomíná, Ukrajina poskytovala až 85% potřeby Krymu na sladkou vodu přes Severní Krymský kanál, který spojuje hlavní přítok Dněpru s poloostrovem. Po roce 2014 byly dodávky vody zastaveny.

V létě roku 2018 byl Krym zasažen silným suchem. Pak vyschla jedna z největších řek poloostrova, Bijuk-Karasu. Přítok zcela vyschl poblíž vesnice Karasevka nad přehradou Belogorsk.

Zásoby vody na Krymu jsou doplňovány z přírodních odtokových nádrží a podzemních zdrojů. Podle environmentalistů vedlo pravidelné používání vody z podzemních zdrojů k zasolení půdy na poloostrově.

(kou, prvnizpravy.cz, 112.ua, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif