Proletären: Švédům vymývají hlavy „ruskou hrozbou" - v zájmu NATO!

zprávy

Protiruská propaganda ve Švédsku vedla k tomu, že obyvatelé této země skutečně uvěřili, že je Rusko může napadnout, napsal Proletären s odkazem na slova účastníka bojů v Bosně Gustava Frödinga.

Proletären: Švédům vymývají hlavy „ruskou hrozbou" - v zájmu NATO!
Ilustrační foto
15. ledna 2019 - 11:05

Podle veterána, navzdory rétorice a nedostatku široké podpory veřejnosti, se švédské ozbrojené síly aktivně snaží vstoupit do NATO, čímž skončí svrchovanost země.

Převážná většina politiků a novinářů, kteří se na konferenci „Národ a obrana“ s představiteli švédských ozbrojených sil vyslovují jednostranný názor na světovou situaci. Podle těch, kteří se shromáždili na tomto fóru, musí dát Švédsko odpor „agresivnímu" Rusku nárůstem zbraní a a sbližováním se s NATO, uvedl Proletären.

Veterán Gustav Fröding je jedním z těch lidí, kteří tomuto ohrožujícím obrazu nevěří. V devadesátých letech sloužil v Bosně pod vlajkou OSN a NATO, ale nyní se staví proti alianci a sblížování se s ní.
 
„Propaganda se změnila v čistou absurditu, vytvářejí obraz světa, který neodpovídá realitě. Lidé skutečně věří, že Rusko může zaútočit na Švédsko. Pravdy v tom není ani za šesták, ale před lidmi rysují právě takový obraz," řekl Fröding.
 
Podle jeho názoru není pochyb o tom, že vlivné síly stojí za vytvořením obrazu „ruské hrozby".
 
„Ti, kdo byli ovlivňováni propagandou, to odmítají a říkají, že tomu tak není. Můžete se však jen podívat na velikost rozpočtů NSA a dalších propagandistických agentur. Je směšné říkat, že nemohou ovlivňovat mysl, protože na tyto účely jsou přiděleny obrovské částky," poukázal veterán.
 
Není tedy překvapující, že takový obrázek zůstává v hlavách lidí. Současně je Fröding fascinován tím, jak je propagandistický obraz houževnatý i po jeho vyvrácení.
 
„Někdy se cítíte jako pod objektivem skrytého fotoaparátu. Nakolik je třeba poukázat, aby lidé pochopili, že to není pravda? Je to jako během války v Iráku. Celá země je zničena, protože někdo řekl, že tam jsou zbraně hromadného ničení. Nebyly tam. A nic se vůbec neděje. Několik set tisíc lidí bylo zabito a lidé ani nezvedli obočí," uvedl  rozhořčeně Fröding.
 
Veterán poznamenal, že se nepovažuje za chytřejšího, než ostatní. Přesto by chtěl, aby lidé kritičtěji chápali a srovnávali informace.


„Lidé velmi obtížně vidí příčinu událostí. Ve Francii se lidé vydali do ulic, protože nemohou žít  ze svého platu. Současně přichází gang pravicových extremistů v žlutých vestách na stockholmské náměstí Münttorget a začne křičet, že všichni migranti by měli být posláni domů. Proč nevyžadují konec války? Říká se, že uprchlíci potřebují pomoc na místě a že nemáme peníze, aby je tam posílali. Ale proč nikdo neříká, že je třeba zastavit válku?" položil otáku.
 
Podle Gustava Frödinga je švédská obranná politika založena na stejném, v zásadě nesprávném, pohledu na příčinu a následky. „Z USA jsme dovezli systém liberálního trhu, který nás vedl k tomu, že pro ozbrojené síly nemáme žádné peníze. Řešením tohoto problému je předat vojenskou kontrolu NATO. To je totéž jako stěžovat si na uprchlíky, nevědíc, že se účastníme bombardování zemí, ze kterých pocházejí," uvedl.
 
Veterán je přesvědčen, že švédské ozbrojené síly plně podporují sblížení Stockholmu s NATO. „Není pochyb o tom, že ozbrojené síly jsou pro přijetí do NATO. Většina lidí tento krok nepodporuje, ale armáda se neustále odklání od lidí a dnes si udržuje pronatovské pozice," poukázal Fröding.
 
Poznamenal, že důvěra mezi ozbrojenými silami a občanskou společností mizí a také uvádí jako příklad událost na Den leteckých sil ve městě Uppsala. „Jestli tam zajedete, můžete vidět, že tam jsou lidé ozbrojeni zbraněmi s páskami, kteří směřují lidi. Mají tam velké kamery a zdá se, že snímají letadla. V 90% případů se však tyto kamery zaměřují na lidi," upozornil.
 
Podle Frödinga byly ozbrojené síly zataženy do „paranoie". Uvedl, jak se kdysi šel podívat na místo nového pluku, který se tvořil na ostrově Gotland.
 
„Když se dostanete po boční cestě, která vede k plukovní poloze, narazíte na zrcadlovou stěnu a někdo přes reproduktor se zeptá, co tu děláte. V tomto případě se bezpečností nezabývá armáda, ale bezpečnostní společností Securitas s dalšími firmami. Armáda je izolována od společnosti plotem a špióni jsou všude vidět," řekl ironicky veterán.

Navzdory kritice vývoje ozbrojených sil, byl donedávna Fröding součástí národní milice. „Nakonec jsem nemohl najít motivaci k tomu tam zůstat. Už jsem se nesdílel názory vojáků," přiznal.
 
Zmíněná „paranoia" se dotkla i jeho samotného. „Šířily se zvěsti. Velitel naší roty společnosti mi přímo řekl, že si myslel, že mi Rusko platí," uvedl veterán.

 
Podle jeho názoru se ozbrojené síly příliš aktivně přibližují k NATO, aby se skryli za slovy, že pouze plní pokyny politiků.
 
„Většina Švédů nepodporuje vstup do NATO, ale ozbrojené síly věří, že bychom se k nim měli připojit," řekl Fröding a připomněl švédské přísloví o námořní vlajce nad Kastelletem ve Stockholmu.
 
„Říká se, že v den, kdy se tato vlajka přestane vlát nad Kastelletem, Švédsko ztratí svobodu. Jenom mě zajímá, kdo stáhne vlajku, když vstoupíme do NATO. Bude to vrchní velitel na kole, nebo ji stáhne spolu s ministrem obrany?" ukončil rétorickou otázkou Gustav Fröding.

(kou, prvnizpravy.cz, proletaren.se, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif