Rasista a sexista: James Bond se také stává obětí kultu „zrušit kulturu“

zprávy

Stále více literárních děl se stává obětí „probuzeného“ kultu „zrušit kulturu“. Nejen Pipi Dlouhá punčocha a další knihy pro děti, nyní stále častěji i literatura pro dospělé. Tedy i klasika série "James Bond".

Rasista a sexista: James Bond se také stává obětí kultu „zrušit kulturu“
Ilustrační foto
2. března 2023 - 09:01

Kam až dosáhne tato likvidační mánie?

Je vlastně součástí obecného chápání vždy nahlížet na literární díla v kontextu doby a příslušné kultury. Jindy v čase, jiné zvyky. Význam slov se v průběhu času mění (např. před pouhými 150 lety výraz „noviny“ ještě znamenal něco jako zprávy, zpráva) a mnoho výrazů z běžného používání mizí, zatímco přibývají nová slova. Ale „probuzení“ představitelé takzvané „kultury zrušení“ provozují nový obrazoborectví a novou formu pálení knih.

Knihy „Jamese Bonda“ od autora Iana Fleminga, na nichž je legendární filmová série založena, jsou také novým ohniskem těchto ideologicky deformovaných kulturních šmejdů. Podle zprávy britského „Telegraph“ by měli být najímáni takzvaní „citliví čtenáři“ – jako dříve u dětských knih od Roalda Dahla – aby odstranili „zastaralý“ obsah včetně „rasistických“ a „sexistických“ komentářů. Kromě toho by nejnovější kopie měly obsahovat také takzvaná „upozornění na nebezpečí“ pro citlivé osoby. Mělo by znít takto: „Tato kniha byla napsána v době, kdy výrazy a chování, které by moderní čtenáři mohli považovat za urážlivé, byly běžně známé.“



Je zřejmé, že dnešní mladší generace díky scestné výchově a vzdělání postrádají pochopení, že doba se prostě mění a s ní i společenský sebeobraz. Například po několik tisíc let, přinejmenším od sedentarizace a rozvoje velkých civilizací, bylo otroctví nedílnou součástí společenského života. Sotva mohla existovat společnost, která by nerozlišovala mezi svobodnými a nesvobodnými. To bylo postaveno mimo zákon teprve několik set let (zejména v západních kulturách). Ještě před několika desítkami let nebyl rasismus a antisemitismus rozšířený, byl  pouze v kulturách ovládaných bělochy.

(rp,prvnizpravy.cz,report24,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif